ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τζετ λαγκ: Πώς να το αποφύγετε, όπου και αν ταξιδέψετε

Γαστρεντερικά προβλήματα, υπνηλία, ημικρανία ή και αϋπνία. Πρόκειται για μερικά μόνο ενοχλητικά συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται το τζετ λαγκ, που αποσυντονίζει εντελώς το βιολογικό μας ρολόι.

Τζετ λαγκ: Πώς να το αποφύγετε, όπου και αν ταξιδέψετε

Συνήθως το τζετ λαγκ προκαλείται από τις γρήγορες μετακινήσεις ανάμεσα σε δύο ή περισσότερες ζώνες ώρας και είναι πιο συχνό σε ταξίδια σε χώρες που έχουν διαφορά πέντε ή περισσότερες ώρες από την τοπική.

Ωστόσο, υπάρχουν ευαίσθητοι άνθρωποι που αποσυντονίζονται ακόμα και όταν η διαφορά δεν υπερβαίνει τις δύο ώρες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όμως, το τζετ λαγκ δεν είναι αναπόφευκτο. Από το 1966 που καθιερώθηκε ο όρος έως σήμερα έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες γι' αυτό και οι επιστήμονες έχουν βρει κάποια τρικ που πιθανώς θα βοηθήσουν τους πάσχοντες

Δείτε ποια είναι αναλυτικά:

Αλλάξτε νωρίτερα ώρες ύπνου και φαγητού

Αν ταξιδέψετε ανατολικά, φροντίστε τις τελευταίες μέρες πριν το ταξίδι να μπαίνετε ολοένα πιο νωρίς για ύπνο. Αντίθετα, αν πρόκειται να ταξιδέψετε δυτικά, καθυστερήστε όσο αντέχετε.

Η προετοιμασία ξεκινά στο αεροπλάνο

Αναλόγως με το τι θα πρέπει να κάνετε στον προορισμό σας, κοιμηθείτε ή μείνετε ξύπνιοι στη διάρκεια της πτήσης.

Πιείτε αρκετό νερό

Αυτό θα πρέπει να γίνει πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ταξίδι. Αποφεύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ, διότι μπορεί να σας αφυδατώσουν.

Μείνετε νηστικοί πριν απογειωθεί το αεροπλάνο

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η έλλειψη τροφής για κάποιες ώρες ενδέχεται να συγχρονίζει το βιολογικό ρολόι ταχύτερα.

Προσέξτε τι θα φάτε μετά την προσγείωση

Για να κοιμηθείτε σύντομα, καταναλώστε ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες, καθω΄ς είναι επιστημονικά διαπιστωμένο ότι προκαλούν υπνηλία. Αντίθετα, αν πρέπει να μείνετε ξύπνιοι όταν προσγειωθεί το αεροπλάνο, προτιμήστε κάτι υγιεινό με καλής ποιότητας πρωτεΐνες.