ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένα βήμα πιο κοντά σε εμβόλιο για το διαβήτη τύπου 1

Οι επιστήμονες έκαναν το πρώτο βήμα προς την παρασκευή ενός εμβολίου ενάντια στο διαβήτη τύπου 1, χάρη στις προσπάθειες γιατρών από το Κολοράντο αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Ένα βήμα πιο κοντά σε εμβόλιο για το διαβήτη τύπου 1

Παιδιά που αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 1 έλαβαν σε καθημερινή βάση δόσεις ινσουλίνης και ως επακόλουθο ανέπτυξαν προστατευτική ανοσολογική ανταπόκριση. Η έκβαση αυτή είναι εξαιρετικά θετική και μπορεί να θέσει τις βάσεις για την παρασκευή ενός εμβολίου που θα προστατεύει από τη χρόνια αυτοάνοση πάθηση.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, Journal of the American Medical Association.

Στη δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ συμμετείχαν 25 παιδιά ηλικίας 2-7 ετών που αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 1. Τα 15 από αυτά έλαβα από του στόματος ινσουλίνη σε μορφή σκόνης (πασπαλισμένη επάνω σε φαγητό) και τα υπόλοιπα 10 παιδιά έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo). Όλα τα παιδιά είχαν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου 1. Η αγωγή χορηγήθηκε σε καθημερινή βάση για διάστημα 18 μηνών ώστε να διαπιστωθεί εάν η ινσουλίνη θα πυροδοτούσε ανοσοαντίδραση χωρίς παρενέργειες.

Από τα παιδιά που έλαβαν την αγωγή με ινσουλίνη, η ένταση της ανοσολογικής απόκρισης ήταν αναλογική προς τη δοσολογία της ινσουλίνης:

- το 16,7% των παιδιών που έλαβαν 2,5 mg ινσουλίνης παρουσίασε ανοσολογική αντίδραση
- το 33% των παιδιών που έλαβαν 7,5 mg ινσουλίνης παρουσίασε ανοσολογική αντίδραση
- το 83,3% των παιδιών που έλαβαν 67,5 mg ινσουλίνης παρουσίασε ανοσολογική αντίδραση

Εάν τα παραπάνω ευρήματα επιβεβαιωθούν στο πλαίσιο εκτενέστερων μελετών, θα καταστεί πιθανώς δυνατό να παρασκευαστεί ένα είδος προληπτικού από του στόματος εμβολίου για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 1.