ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μία παράξενη μελέτη: Πώς αισθάνεται κάποιος που θεωρεί ότι είναι... αόρατος

Η ιδέα και μόνο της ύπαρξης ενός αόρατου ανθρώπου, σίγουρα παραπέμπει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Στη συγκεκριμένη είδηση, όμως, αφορά στο πείραμα νευροεπιστημόνων από τη Σουηδία!

Μία παράξενη μελέτη: Πώς αισθάνεται κάποιος που θεωρεί ότι είναι... αόρατος

Χρησιμοποιώντας την εικονική πραγματικότητα, πέτυχαν να πραγματοποιήσουν μία επιτυχή προσομοίωση «αορατότητας», προκειμένου να μελετήσουν τα συναισθήματα των συμμετεχόντων.

Στο πρωτοποριακό αυτό πείραμα, η ομάδα του Δρ. Arvid Guterstam του Ινστιτούτου Karolinska χώρισε τους συμμετέχοντας σε δύο ομάδες.

Από την πρώτη ομάδα ζητήθηκε να φορέσουν γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, τα οποία δημιουργούσαν την ψευδαίσθηση ότι το σώματα τους ήταν αόρατο.

Η αίσθηση αυτή ενισχυόταν με διάφορα ερεθίσματα. Οι επιστήμονες άγγιζαν το σώμα τους με ένα πινέλο, το οποίο οι ίδιοι μπορούσαν να δουν να αιωρείται στο κενό. Με αυτόν τον τρόπο, το μυαλό τους «πειθόταν» ότι αυτό που βλέπουν –ή μάλλον δεν βλέπουν – είναι αληθινό.

Επίσης, οι επιστήμονες ζητούσαν από τους εθελοντές να σταθούν για μερικά λεπτά μπροστά σε μία ομάδα ατόμων που τους κοιτούσε επίμονα, μία κατάσταση η οποία σε φυσιολογικές συνθήκες θα τους προκαλούσε μεγάλο άγχος.

Όπως προέκυψε, οι συμμετέχοντες που φορούσαν γυαλιά βίωναν σημαντικά λιγότερο στρες από την ομάδα των ατόμων χωρίς τα γυαλιά.

Πολλοί, μάλιστα, χαρακτήρισαν την εμπειρία «παράξενη», «πολύ διασκεδαστική» και «δύσκολο να περιγραφεί».