ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρηματοκιβώτιο έκανε φτερά από το Ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής

Φτερά έχει κάνει ένα από τα δύο χρηματοκιβώτια με αρκετά χρήματα - εκτιμάται γύρω στα 54.000 ευρώ και άλλα τιμαλφή- του Ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής, ενώ σοβαρά ερωτηματικά  δημιουργεί η κατάσταση αυτή, αναφορικά με την ασφάλεια του κτιρίου. 

Χρηματοκιβώτιο έκανε φτερά από το Ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής

Το πόρισμα των Επιθεωρητών του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) που αποκαλύπτει το protothema.gr και το οποίο παραδόθηκε πρόσφατα στον υπουργό Υγείας αναφορικά με την πρωτοφανή «εξαφάνιση» ενός εκ των δύο χρηματοκιβωτίων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ), μόνο τραγέλαφος μπορεί να χαρακτηριστεί σε κάθε μία από τις 21 σελίδες του.

Σύμφωνα με το πόρισμα, «Ποντικοί» σήκωσαν ολόκληρο χρηματοκιβώτιο με χρήματα ασθενών από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής. Το κουβάλησαν ή το έσυραν από αυτόνομο κτίριο (εκεί όπου στεγάζονται οι Διοικητικές Υπηρεσίες) μέχρι τον προαύλειο χώρο και στη συνέχεια στον κεντρικό δρόμο έξω από το νοσοκομείο, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από κανέναν – και κυρίως από τους τέσσερις φύλακες της βραδινής βάρδιας. Πέπλο μυστηρίου καλύπτει, επίσης, και το τι ακριβώς περιείχε το...αόρατο αυτό χρηματοκιβώτιο. Κι αυτό διότι, όπως παραδέχτηκαν, οι αρμόδιοι ουδέποτε είχε γίνει καταμέτρηση των χρημάτων και καταγραφή των τιμαλφών που οι ασθενείς εναπόθεταν στο χρηματοκιβώτιο του Ταμείου του νοσοκομείου. Με υπολογισμούς εκ των υστέρων και εκτιμήσεις το «εξαφανισθέν» ποσό προσδιορίστηκε στα 54.000 ευρώ.

Πρόκειται για χρήματα που όπως καταθέτει στο ΣΕΥΥΠ η υποδιευθύντρια Οικονομικού, προέρχονται από τρεις πηγές: «είναι χρήματα που έχουν μαζί τους οι ασθενείς όταν εισάγονται στο Δαφνί, είναι οι συντάξεις των ασθενών και είναι και οι ταχυδρομικές επιταγές που στέλνουν οι συγγενείς στο όνομα των ασθενών».

Οι Επιθεωρητές διαπιστώνουν πειθαρχικές ευθύνες για πέντε υπάλληλους του ΨΝΑ: για την προϊσταμένη Διοικητικών Υπηρεσιών, την υποδιευθύντρια του Οικονομικού Τμήματος, την προϊσταμένη του Οικονομικού καθώς και για τους δύο ταμίες του νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα, τους καταλογίζουν ότι με σειρά πράξεων και παραλείψεών τους δεν εφάρμοσαν τις διατάξεις της νομοθεσίας που αφορούν τη διαχείριση των χρημάτων των ασθενών. Παράλληλα, διαπιστώνουν κλίμα χαλαρότητας και αμέλειας από πλευράς των υπηρεσιακών παραγόντων όσον αφορά στη συνολική διαχείριση χρημάτων και τιμαλφών.

«Ουδέποτε μέχρι την κλοπή είχε γίνει καταμέτρηση χρημάτων και τιμαλφών από τις καρτέλες των ασθενών και ταυτοποίησή τους. Δεν είχε προσδιοριστεί το συνολικό ποσό των χρημάτων που θα έπρεπε σύμφωνα με τις καρτέλες να υπάρχει στο ταμείο των ασθενών. Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν γνώριζαν κατά πόσο στα χρήματα του χρηματοκιβωτίου συμπεριλαμβάνονταν αδιάθετα υπόλοιπα, χρήματα ασθενών που είχαν πάρει εξιτήριο ή που είχαν αποβιώσει» αναφέρεται στο πόρισμα και ζητείται η πειθαρχική δίωξη των πέντε υπαλλήλων.

Επίσης, οι Επιθεωρητές επισημαίνουν και στη διοίκηση του Ψυχιατρείου να μεριμνήσει ώστε να γίνει επικαιροποίηση της παλαιάς απόφασης του ΔΣ με την οποία οριζόταν ότι στο χρηματοκιβώτιο μπορούσε να φυλάσσεται ποσό έως και 90.000 ευρώ καθώς όλης της διαδικασίας διαχείρισης χρημάτων των ασθενών - συστάσεις που ακολουθήθηκαν από τη διοίκηση. Επίσης, αξίζει να επισημανθεί ότι ο πειθαρχικός έλεγχος που διενήργησε η διοίκηση του νοσοκομείου είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή ποινών σε δύο εκ των πέντε υπαλλήλων - σε μια περίπτωση γραπτή επίπληξη και στην άλλη στέρηση μισθού για έναν μήνα.

Πηγή: protothema.gr