ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανία: 62χρονος έκανε αυτό-διάγνωση για νόσο του κινητικού νευρώνα όταν είδε την ταινία “Η Θεωρία των Πάντων”

Ενώ ο Πωλ Γουάιλι και η σύζυγός του κάθονταν αναπαυτικά στον κινηματογράφο παρακολουθώντας την ταινία Η Θεωρία των Πάντων, ο ενθουσιασμός του 62χρονου έδινε σταδιακά τη θέση του στο σοκ.

Βρετανία: 62χρονος έκανε αυτό-διάγνωση για νόσο του κινητικού νευρώνα όταν είδε την ταινία “Η Θεωρία των Πάντων”

Δεν μπορούσε να πιστέψει στα μάτια του, καθώς τα συμπτώματα που έβλεπε να εκδηλώνει ο πρωταγωνιστής, υποδυόμενος τον κορυφαίο Βρετανό Φυσικό Στίβεν Χώκινγκ, ήταν αυτά που ταλαιπωρούσαν εδώ και καιρό και τον ίδιο.

Όσο προχωρούσε η ταινία, ο Πωλ επιβεβαίωνε ένα προς ένα τα συμπτώματα της νόσου του κινητικού νευρώνα (MND). Άρχισε να φοβάται για το χειρότερο, όμως υπέμεινε σιωπηλά το μαρτύριό του, καθώς δεν ήθελε να ανησυχήσει τη σύζυγό του. Μόλις όμως τελείωσε η ταινία, ο Πωλ τηλεφώνησε στον προσωπικό του ιατρό και προγραμμάτισε ραντεβού.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι γιατροί δεν είχαν καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα για το τι του συμβαίνει. Τον περασμένο Μάρτιο, αφού είδε την ταινία, μοιράστηκε τους φόβους του με το γιατρό του και τελικά επιβεβαιώθηκε. Αφού υποβλήθηκε στις απαραίτητες εξετάσεις, δύο εβδομάδες μετά έλαβε την επίσημη διάγνωση που υπέδειξε ότι πάσχει από τη νόσο που πάσχει και ο Στίβεν Χώκινγκ.

Ο Πωλ δηλώνει πως διατηρούνταν πάντα σε εξαιρετική φυσική κατάσταση, όμως ξαφνικά άρχισε να εκδηλώνει οξύ πόνο στον δεξιό του ώμο και να αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα.

a74b6c27d982ad1445d5903bbf265a0e L 1

Η νόσος του κινητικού νευρώνα είναι μια εκφυλιστική ασθένεια που πλήττει τους κινητικούς νευρώνες, δηλαδή τα νεύρα, στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, με αποτέλεσμα να μην φτάνουν τα απαραίτητα μηνύματα στους μύες και να εκδηλώνεται σημαντική αδυναμία.

Η νόσος του κινητικού νευρώνα επηρεάζει τη βάδιση, την ομιλία αλλά και την ικανότητα του ατόμου να πίνει, να τρώει και να αναπνέει. Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανά ασθενή.

Αν και δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τη νόσο, στόχος της αγωγής είναι η καλύτερη δυνατή διαχείριση των συμπτωμάτων.

Συνήθη συμπτώματα της νόσου του κινητικού νευρώνα είναι τα εξής:

- πόνος και δυσφορία

- μυϊκές κράμπες και μυϊκοί σπασμοί

- ακαμψία των αρθρώσεων

- ακράτεια

- γαστρεντερικά προβλήματα

- προβλήματα ομιλίας

- δυσκολία κατάποσης

- επίμονος βήχας, αίσθημα ότι το άτομο πνίγεται

- δυσκολία στην αναπνοή

- δυσκολίες με την απομνημόνευση, τη μάθηση, τη χρήση της γλώσσας και τη συγκέντρωση

Διαβάστε επίσης:

«Σταμάτα να γκουγκλάρεις τα συμπτώματά σου», της είπαν οι γιατροί λίγο πριν πεθάνει