ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προειδοποίηση γιατρών: Σταματήστε να ξοδεύετε άσκοπα το ήλιο

Η Βρετανική Ιατρική Εταιρεία (BMA) ζητά να σταματήσει άμεσα η «επιπόλαιη» χρήση του ηλίου, σε εφαρμογές όπως τα παιδικά μπαλόνια.

Προειδοποίηση γιατρών: Σταματήστε να ξοδεύετε άσκοπα το ήλιο

Το ήλιο χρειάζεται εκατομμύρια χρόνια για να σχηματιστεί πριν εξαχθεί από το έδαφος, συνήθως ως υποπροϊόν της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Δημιουργείται από τη βραδεία ραδιενεργή φθορά των πετρωμάτων κάτω από την επιφάνεια της γης και περισσότερο από το μισό παγκόσμιο απόθεμα ηλίου φυλάσσεται στο αμερικανικό Εθνικό Απόθεμα Ηλίου (NationalHeliumReserve) στο Τέξας.

Είναι, δηλαδή, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, εξαιρετικά πολύτιμο και σπάνιο για να το σπαταλάμε τόσο άσκοπα.

Το ήλιο σήμερα χρησιμοποιείται ως ψυκτικό μέσον στα μηχανήματα μαγνητικής τομογραφίας ή αναμιγνύεται με οξυγόνο για να δημιουργηθεί το Heliox, ένα βοήθημα της αναπνοής.

«Αυτό το ανεκτίμητο, αναντικατάστατο αέριο αφήνεται στα χέρια παιδιών μέσα σε μπαλόνια που χρησιμοποιηθούν για λίγα λεπτά για την ψυχαγωγία τους και μετά θα τα βαρεθούν και θα τα αφήσουν», τόνισε ο αναισθησιολόγος δρ Τομ Ντόλφιν, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της BMA στο Λίβερπουλ

Το υφιστάμενο απόθεμα μειώνεται έπειτα από ένα νόμο του 1996 για την αποθεματοποίησή του στις ΗΠΑ, με τον οποίο είναι υποχρεωτικό να πωλείται ένας ορισμένος όγκος ηλίου κάθε χρόνο.

Από το 2010, δε, άρχισε να παρατηρείται σοβαρή έλλειψη ηλίου, με συνέπεια ο νομπελίστας επιστήμονας Ρόμπερτ Ρίτσαρντσον να προτείνει εκείνη την χρονιά να κοστολογείται κάθε μπαλόνι ηλίου 60 δολάρια ώστε να μειωθεί η ζήτηση.

Δύο χρόνια αργότερα, επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου (ICL) ανακοίνωσαν ότι έχει παρατηρηθεί έλλειψη ηλίου και, αν δεν ληφθούν μέτρα, σε 30 έως 50 χρόνια θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, είδηση που επιβεβαίωσε ο Βρετανικός Σύνδεσμος Συμπιεσμένων Αερίων.