ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο κάθε άνθρωπος γερνά με διαφορετικό ρυθμό, ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Δύο άνθρωποι που γεννήθηκαν την ίδια χρονιά μπορεί βιολογικά να ανήκουν σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε διεθνής ομάδα ερευνητών, επισημαίνοντας πως ο ρυθμός γήρανσης διαφέρει σημαντικά από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο κάθε άνθρωπος γερνά με διαφορετικό ρυθμό, ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Οι ερευνητές εξέτασαν βασικούς δείκτες, όπως το βάρος, η λειτουργία των νεφρών και η υγεία των ούλων, σε μια ομάδα 954 ανθρώπων με καταγωγή από την ίδια πόλη της Νέας Ζηλανδίας. Οι συμμετέχοντες είχαν γεννηθεί είτε το 1972 είτε το 1973.

Οι ερευνητές μελέτησαν συνολικά 18 δείκτες γήρανσης όταν οι συμμετέχοντες έφτασαν την ηλικία των 26, των 32 και των 38 ετών. Διαπίστωσαν ότι ορισμένοι από τους 38άρηδες γερνούσαν τόσο γρήγορα που βιολογικά η ηλικία τους αντιστοιχούσε σε έναν συνταξιούχο. Άλλοι πάλι γερνούσαν πολύ πιο αργά, καταφέρνοντας να σταματήσουν το χρόνο και να παραμείνουν βιολογικά στην ηλικία των 27 ή των 28 ετών.

Πέραν του ότι η όψη τους είχε χάσει τη ζωντάνια της νιότης, τα άτομα με πιο γερασμένο οργανισμό πέτυχαν χαμηλότερες βαθμολογίες σε τεστ αξιολόγησης της εγκεφαλικής λειτουργίας αλλά και σε τεστ μέτρησης της δύναμης λαβής, αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του BBC.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν περίμεναν να ανακαλύψουν τόσο μεγάλες διαφοροποιήσεις σε τόσο μικρές ηλικίες, όμως τα ευρήματά τους μπορούν να φανούν χρήσιμα στο πεδίο της αντιγήρανσης άρα και στην πρόληψη των ασθενειών που συνοδεύουν το γήρας.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να διαπιστώσουν ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν πιο έντονα το ρυθμό γήρανσης.