ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η μητρότητα κάνει καλό στον εγκέφαλο

Η απόκτηση παιδιών ανανεώνει τον εγκέφαλο της γυναίκας, βελτιώνει την πνευματική της υγεία και την ευστροφία της.

Η μητρότητα κάνει καλό στον εγκέφαλο

Με αυτό τον τρόπο η μητρότητα μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές που διαρκούν πολύ και προστατεύουν από τις εκφυλιστικές ασθένειες που εμφανίζονται με την πάροδο των ετών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη στο Τμήμα Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου του Ρίτσμοντ, στην Βιρτζίνια, έρχονται να ανατρέψουν όσα πίστευαν αρκετοί επιστήμονες, ότι δηλαδή η μητρότητα περιορίζει την πνευματική οξύτητα. Μπορεί στη διάρκεια της εγκυμοσύνης να λιγοστεύουν οι δυνάμεις μιας γυναίκας, όμως μετά τη γέννηση του μωρού, αυτές αναπληρώνονται. Έτσι η γυναίκα εφοδιάζεται για τις μεγάλες απαιτήσεις της ανατροφής ενός παιδιού.

«Οι έγκυοι περνούν μια φάση, όπου βιώνουν τη φαινομενική απώλεια κάποιων νοητικών λειτουργιών τους», σχολιάζει ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Κρεγκ Κίνσλεϊ. «Όμως αυτό συμβαίνει διότι ο εγκέφαλός τους προσαρμόζεται στη μητρότητα ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις. Οι αλλαγές που αρχίζουν με την εγκυμοσύνη μπορεί να διαρκέσουν για όλη τη ζωή τους, ενισχύοντας τις νοητικές τους ικανότητες και προστατεύοντάς τες από εκφυλιστικές ασθένειες».

Οι γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης συχνά παρατηρούν προβλήματα με τη μνήμη και τη συλλογιστική τους. Βρετανική έρευνα του 2002 έδειξε ότι στις αξονικές τομογραφίες εγκεφάλου εγκύων παρατηρείται μείωση του εγκεφάλου κατά 4%.

Τα πειράματα της πρόσφατης έρευνας έγιναν σε ζώα και έδειξαν ότι οι μητέρες γίνονται πολύ πιο γενναίες, βρίσκουν φαγητό πέντε φορές πιο γρήγορα από πριν και διαθέτουν καλύτερη αίσθηση του χώρου από όσες δεν έχουν απογόνους. Άρα, κατέληξε ο Κίνσλεϊ, οι διαταραχές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης οφείλονται μόνο στο γεγονός ότι ο εγκέφαλος «αναδιατάσσεται», σε μια διαδικασία που τελικά αποδεικνύεται ιδιαίτερα ωφέλιμη για τη γυναίκα.

Ειδικότερα, τα νευρικά κύτταρα σε κρίσιμες περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη μητρότητα μεγαλώνουν και αναπτύσσουν περισσότερες συνάψεις με γειτονικά κύτταρα. Επίσης δημιουργούνται νέες ομάδες εγκεφαλικών κυττάρων, στα οποία ο Κίνσλεϊ αναφέρεται ως «μητρικά κυκλώματα».

«Παρ΄ ότι τα περισσότερα πειράματα μέχρι στιγμής έχουν γίνει σε ζώα, το πιο πιθανό είναι ότι και οι γυναίκες έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη από τη μητρότητα», προσθέτει ο καθηγητής. «Τα πιο πολλά θηλαστικά μοιράζονται την ίδια μητρική συμπεριφορά, η οποία ελέγχεται από αντίστοιχες περιοχές του εγκεφάλου τους».

Μία άλλη έρευνα έδειξε ότι ποντίκια που έχουν γεννήσει προστατεύονται από τις εκφυλιστικές ασθένειες καθώς έχουν χαμηλότερα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται ΑΡΡ και συνδέεται, στους ανθρώπους, με την ασθένεια του Αλτσχάιμερ.

Παρόμοιες έρευνες είναι αδύνατες σε ανθρώπους, όμως η καθηγήτρια Άλισον Φλέμινγκ που τη διεξήγαγε στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο βρήκε ότι οι αισθήσεις μιας γυναίκας γίνονται πιο έντονες μετά τη γέννα, γεγονός που τη διευκολύνει να αναγνωρίζει αμέσως τη μυρωδιά και τους ήχους του παιδιού της.

Η μακροχρόνια ωφέλεια μάλλον ισχύει και για τους ανθρώπους. Ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης Τόμας Περλς, βρήκε σε έρευνά του ότι οι γυναίκες που γεννούν μετά την ηλικία των 40 έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να φθάσουν τα 100 χρόνια ζωής.

Διαβάστε επίσης:

Μητρότητα και αϋπνία: Tips για να την αντιμετωπίσετε

Τα οφέλη της μητρότητας σε μεγάλη ηλικία