ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κίνα: Επιτυχής η πρώτη μεταμόσχευση κρανίου τρισδιάστατης εκτύπωσης (φωτογραφίες)

Ένα κοριτσάκι μόλις τριών ετών έγινε η πρώτη ασθενής στον κόσμο που υποβλήθηκε σε ολική αναδόμηση κρανίου με τη βοήθεια μοσχεύματος που κατασκευάστηκε χάρη στην τεχνική της τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Κίνα: Επιτυχής η πρώτη μεταμόσχευση κρανίου τρισδιάστατης εκτύπωσης (φωτογραφίες)

Η Χαν Χαν έπασχε από υδροκεφαλία, μια σπάνια πάθηση που συνοδεύεται από συσσώρευση υγρού στον εγκέφαλο και την υπερβολική διόγκωση του κρανίου.

Η περίπτωση της Χαν Χαν ήταν ιδιαίτερα σοβαρή, καθώς το κεφάλι της είχε τετραπλάσιο μέγεθος από το φυσιολογικό, με διαστάσεις περίπου 20 x 20 εκατοστά. Το υγρό καταλάμβανε σε ποσοστό 85% το εσωτερικό του κρανίου της. Κινδύνευε από τύφλωση και λοιμώξεις του εγκεφάλου.

hydrocephalus
hydrocephalus 2

Υποβλήθηκε πριν από μερικές ημέρες σε επέμβαση διάρκειας 17 ωρών και οι γιατροί εκτιμούν ότι θα αναρρώσει πλήρως.

Η υδροκεφαλία ενέχει σοβαρό κίνδυνο μόνιμης βλάβης στον εγκέφαλο, καθώς το υγρό ασκεί υπερβολική πίεση στον εγκέφαλο. Λίγο πριν την επέμβαση, η Χαν Χαν είχε αρχίσει να εμφανίζει τα πρώτα ανησυχητικά συμπτώματα, όπως μειωμένη αιμάτωση στον εγκέφαλο. Επίσης, το κεφάλι της ζύγιζε περισσότερο απ' όσο ολόκληρο το υπόλοιπο σώμα της, άρα αδυνατούσε να κινηθεί και παρέμενε σε πλήρη ακινησία για ένα χρόνο σχεδόν, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της Daily Mail.

Οι γιατροί προειδοποίησαν τους γονείς ότι το κρανίο της Χαν Χαν θα μπορούσε να διαρραγεί ανά πάσα ώρα και στιγμή, οπότε έπρεπε να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Οι γονείς δεν μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδα για την πολύπλοκη επέμβαση, η οποία θα κόστιζε περίπου 64.000-80.000 δολάρια. Χάρη σε δωρεές φίλων, συγγενών αλλά και αγνώστων συγκεντρώθηκαν τελικά τα χρήματα και πραγματοποιήθηκε η σωτήρια επέμβαση σε νοσοκομείο της επαρχίας Χουνάν της νοτιοκεντρικής Κίνας.

Οι χειρουργοί χρησιμοποίησαν την τεχνική της τρισδιάστατης εκτύπωσης ώστε να κατασκευάσουν ένα μόσχευμα από κράμα τιτανίου. Κατά την επέμβαση, αφαιρέθηκε η επιδερμίδα και το επάνω μέρος του κρανίου της Χαν Χαν και στη θέση τους τοποθετήθηκε το μόσχευμα. Αποστραγγίστηκε επίσης η περιττή ποσότητα υγρού από το κεφάλι του κοριτσιού.

hydrocephalus 3

Η επέμβαση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Η Χαν Χαν άνοιξε αμέσως τα μάτια της μετά την επέμβαση και ανέπνεε χωρίς μηχανική υποστήριξη. Αναμένεται να αναρρώσει πλήρως και να συνεχίσει να αναπτύσσεται κανονικά.