ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρωτοποριακή συσκευή βοήθησε παράλυτους να σταθούν όρθιοι

Να σηκωθούν όρθιοι κατάφεραν τέσσερις νέοι που είχαν μείνει παράλυτοι από το στήθος και κάτω μετά από ατυχήματα, χάρη σε μία πρωτοποριακή συσκευή που εμφυτεύθηκε στην σπονδυλική στήλη τους.

Πρωτοποριακή συσκευή βοήθησε παράλυτους να σταθούν όρθιοι

Η συσκευή είναι ένας διεγέρτης ο οποίος στέλνει ηλεκτρικό ρεύμα στο νωτιαίο μυελό τους, με αποτέλεσμα να «ξυπνούν» λειτουργίες οι οποίες είχαν διακοπεί.

Ήδη έχει βελτιωθεί σημαντικά ο έλεγχος της ουροδόχου κύστης και του εντέρου των τεσσάρων ασθενών, έχουν ανακτήσει τη σεξουαλική λειτουργία και κατορθώνουν να σηκώνουν τα πόδια τους ενόσω κάθονται. Ο επόμενος στόχος είναι να περπατήσουν.

Η είδηση αυτή επιβεβαιώνει αντίστοιχη ανακοίνωση του 2011, που αφορούσε τα αποτελέσματα της πρώτης δοκιμής της συσκευής σε έναν άλλο νεαρό.

Λεπτομερές άρθρο που περιγράφει τον διεγέρτη και τα αποτελέσματά του δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS One».

Το άρθρο υπογράφουν η δρ Σούζαν Χάρκεμα και οι συνεργάτες της από το Κέντρο Έρευνας Τραυματισμών Νωτιαίου Μυελού του Κεντάκι (KSCIRC) του Πανεπιστημίου της Λούισβιλ.

«Μπορώ να μένω όρθιος για περισσότερο από μισή ώρα» δήλωσε στο CNN ένας από τους ασθενείς, ο Ντάστιν Σίλκοξ, ο οποίος έμεινε πριν από 5 χρόνια παράλυτος σε τροχαίο και χρειάσθηκε σκληρή προπόνηση επί δύο χρόνια για να μπορέσει να σταθεί όρθιος δίχως βοήθεια. «Είναι εκπληκτικό, θαυμάσιο, αισθάνομαι πολύ αισιόδοξος».

Την ανάπτυξη της συσκευής συγχρηματοδοτεί το Ίδρυμα Christopher and Dana Reeve, το οποίο συγκεντρώνει 15 εκατομμύρια δολάρια για να εφαρμοστεί η μέθοδος σε δεκάδες άλλους ασθενείς.

Ήδη πάνω από 4.000 άνθρωποι έχουν δηλώσει πρόθυμοι να συμμετάσχουν στο όλο εγχείρημα.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι. Πιστεύουμε ότι το μέλλον διαγράφεται λαμπρό για τους ανθρώπους με τραυματισμούς στο νωτιαίο μυελό», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Πήτερ Γουάιλντροτερ.

Διαβάστε επίσης:
Μια απλή ρινορραγία αποκάλυψε το σοβαρό πρόβλημα υγείας μιας ολόκληρης οικογένειας
Βιονικό μάτι αποκαθιστά την όραση από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας