ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βάσεις 2015: Κορυφώνεται η αγωνία – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Η αγωνία στο κατακόρυφο για γονείς και υποψηφίους!

Βάσεις 2015: Κορυφώνεται η αγωνία – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Δραματική αναμένεται να είναι η πτώση των βάσεων σε δεκάδες τμήματα, κυρίως των ΤΕΙ της περιφέρειας, αλλά και Πανεπιστημίων που εδρεύουν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι.

Οι πολιτικές και κυρίως οι οικονομικές εξελίξεις είχαν μεγάλο αντίκτυπο στις επιλογές των υποψηφίων κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης των μηχανογραφικών τους και στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων θα αποτελέσουν την κύρια αιτία για τη μεγάλη πτώση που αναμένεται να έχουν οι βάσεις. Αυτό συμβαίνει για δύο κυρίως λόγους:

-Αφενός διότι οι γονείς νιώθουν οικονομική ανασφάλεια και αισθάνονται αδύναμοι να στηρίξουν και δεύτερο νοικοκυριό στην περιφέρεια για τις σπουδές των παιδιών τους.

- Αφετέρου, γιατί σύμφωνα με τον νέο νόμο για τις μετεγγραφές, δεν έχουν πιθανότητα να «μεταφερθούν» κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Οι πρώτες ενδείξεις καταδεικνύουν ότι η πτώση των βάσεων είναι δεδομένη για τη φετινή χρονιά ακόμα και για τα υψηλόβαθμα τμήματα, λόγω των χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων.

Δείτε στο newsbomb.gr τις βάσεις για τις πανελλήνιες εξετάσεις 2015

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις εκτιμήσεις μαθηματικών που ασχολούνται εδώ και χρόνια με τις βάσεις, η φετινή χρονιά θα προκαλέσει πολλές και σημαντικές αλλαγές.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί μαθητές οι οποίοι δεν δήλωσαν ούτε μία σχολή της περιφέρειας κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, παρότι θα μπορούσαν να εισαχθούν με άνεση σε κάποια και προτίμησαν «κατώτερες» σχολές, μόνο και μόνο για να βρίσκονται στον τόπο κατοικίας τους και να μην επιβαρύνουν τους γονείς τους.

Όπως εκτιμάται, λοιπόν, φέτος θα δούμε πτώση των βάσεων για τις υψηλόβαθμες σχολές, που θα ξεκινούν από λίγα μόρια (200-400), πτώση στις μεσαίες σχολές (500-800 μόρια) και «βουτιά» σε χαμηλόβαθμα πανεπιστημιακά τμήματα (και κυρίως στα ΤΕΙ της περιφέρειας) έως και αρκετά πάνω από 2.000 μόρια.

Διαβάστε εδώ όλες τις εκτιμήσεις για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο

Διαβάστε εδώ όλες τις εκτιμήσεις για το 2ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο

Διαβάστε εδώ όλες τις εκτιμήσεις για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο

Διαβάστε εδώ όλες τις εκτιμήσεις για το 5ο Επιστημονικό Πεδίο