ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ζήλια μπορεί να οδηγήσει στον αλκοολισμό

Οι άνθρωποι που ζηλεύουν τον/την σύντροφό τους έχουν αυξημένες πιθανότητες να στραφούν στο ποτό για παρηγοριά όταν νομίζουν πως είναι θύματα απιστίας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη αμερικανών επιστημόνων.

Η ζήλια μπορεί να οδηγήσει στον αλκοολισμό

Ο Δρ Άντζελο Ντι Μπέλο και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον ρώτησαν 277 φοιτητές για το είδος της σχέσης που διατηρούσαν και τις συνήθειές τους ως προς την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

Αναλύοντας τα δεδομένα διαπίστωσαν ότι, όσων ατόμων η αυτοεκτίμηση εξαρτιόταν από τη σχέση με το σύντροφό τους, ήταν πιθανότερο να καταφεύγουν στο αλκοόλ κάθε φορά που ζήλευαν.

Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η ζήλια προκαλεί πρόβλημα αλκοολισμού, ενδεχομένως να βοηθά τους επιστήμονες να εντοπίσουν άτομα που κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε αλκοολικά.

«Όλοι ζηλεύουμε σε κάποιο βαθμό. Πολλοί συνάνθρωποί μας βρίσκονται μέσα σε μη ιδανικές σχέσεις και χρησιμοποιούν το αλκοόλ για διάφορους λόγους. Η ερωτική αντιζηλία είναι βασικό συστατικό των σχέσεων και σκεφτήκαμε να την μελετήσουμε σε συνάρτηση με τη χρήση και κατάχρηση του αλκοόλ και των προβλημάτων που αυτό προκαλεί. Η μελέτη υπογραμμίζει τον συσχετισμό μεταξύ των δύο αυτών παραγόντων και δείχνει πως τα συναισθήματά μας, οι σκέψεις και οι συμπεριφορές μας σχετίζονται με πιθανόν επικίνδυνο τρόπο. Ευελπιστούμε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε περαιτέρω τα προγράμματα παρέμβασης που στοχεύουν άτομα με προβλήματα αλκοολισμού, χαμηλής αυτό-εκτίμησης και προβληματικές διαπροσωπικές σχέσεις» εξηγεί ο Δρ Ντι Μπέλο.

Το άρθρο δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Addictive Behaviors.

Διαβάστε επίσης:
Πόσο ζηλεύετε; Κάντε το τεστ ζήλιας!
Έρευνα: Πότε οι γυναίκες ζηλεύουν περισσότερο...