ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έριξε επίτηδες καθαριστικό στα μάτια της για να μείνει τυφλή

Από μικρή ονειρευόταν να τυφλωθεί και τελικά τα κατάφερε...

Έριξε επίτηδες καθαριστικό στα μάτια της για να μείνει τυφλή

Λίγοι άνθρωποι θα επέλεγαν να χάσουν οικειοθελώς την όρασή τους, όμως για τη Τζουλ Σούπινγκ η επιλογή αυτή έμοιαζε μονόδρομος.

Μοιράζεται την ιστορία της δημοσίως ώστε να καταλάβει ο κόσμος γιατί πήρε την απόφαση αυτή αλλά και να επικοινωνήσει με άλλους ανθρώπους που βιώνουν τον πόνο που κάποτε την ταλαιπωρούσε.

«Δεν πιστεύω ότι είμαι τρελή, πιστεύω ότι πάσχω από κάποια διαταραχή», εξηγεί η Σούπινγκ. «Η Διαταραχή της Σωματικής Ταυτότητας (body integrity identity disorder) συνεπάγεται ότι νιώθεις την ανάγκη να έχεις κάποια αναπηρία. Στην περίπτωσή μου, η αναπηρία αυτή ήταν η απώλεια της όρασης.»

Η Διαταραχή της Σωματικής Ταυτότητας συνδέεται συνήθως με την ακατανίκητη επιθυμία του ατόμου να ακρωτηριάζεται ή να προκαλεί παράλυση στο σώμα του. Δεν αναγνωρίζεται επίσημα ως μεμονωμένη διαταραχή από το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM), αν και η ύπαρξή του δεν απορρίπτεται εντελώς. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2012 στην επιθεώρηση PLOS One, «πρόκειται για μια σπάνια διαταραχή που δεν μελετάται συχνά και η οποία χαρακτηρίζεται από ασυμβατότητα μεταξύ της νοητικής εικόνας για το σώμα και του ίδιου του σώματος».

Η σπανιότητα αλλά και η περιθωριοποίηση της διαταραχής δυσκολεύουν την αποτελεσματική αντιμετώπισή της από τους πάσχοντες. Η Σούπινγκ δηλώνει ότι προσπάθησε επανειλημμένα να τυφλωθεί. Ως παιδί, κοιτούσε κατάματα τον ήλιο για πολλή ώρα και τελικά σε ηλικία 21 ετών ζήτησε να της ρίξουν ισχυρό καθαριστικό στα μάτια. Η διαδικασία ήταν εξαιρετικά δυσάρεστη, καθώς χρειάστηκαν 6 ολόκληροι μήνες έως ότου χάσει εντελώς την όρασή της.

Σήμερα, εννέα χρόνια μετά, έχει ενταχθεί πλήρως στην κοινότητα των ατόμων με απώλεια όρασης και πιστεύει ότι η απόφαση που πήρε ήταν η σωστή.