ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεταιριστική εργασία αντί εργολάβων στα δημόσια νοσοκομεία

Το μοντέλο της συνεταιριστικής εργασίας προωθεί στα δημόσια νοσοκομεία η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Συνεταιριστική εργασία αντί εργολάβων στα δημόσια νοσοκομεία

Όπως αποφασίστηκε σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με την ΟΕΝΓΕ, το υπουργείο παραδίδει στα χέρια των εργαζομένων το έργο που σήμερα παρέχεται στα δημόσια νοσοκομεία από ιδιωτικά συνεργεία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ Δημήτρη Βαρνάβα, ο Ανδρέας Ξανθός τους ανέφερε ότι θα ενισχυθεί το μοντέλο συνεταιριστικής εργασίας από εργαζόμενους, ώστε να απομακρυνθούν οι εργολάβοι από την ανάληψη λειτουργιών των νοσοκομείων (καθαρισμός, φύλαξη, συντήρηση).

Πρόκειται για αστικούς συνεταιρισμούς, με κοινωνικό σκοπό και εμπορική ιδιότητα.

Μέλη μίας ΚοινΣΕπ μπορούν να γίνουν απλοί πολίτες και νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις).

Το κεφάλαιο της επιχείρησης διαιρείται σε συνεταιριστικές μερίδες. Ο αριθμός των μερίδων και η ονομαστική τους αξία, η οποία είναι ίδια για κάθε μερίδα, καθορίζονται στο καταστατικό της επιχείρησης.

Τα μέλη της διαθέτουν τουλάχιστον από μία υποχρεωτική συνεταιριστική μερίδα, ως ελάχιστη χρηματική συμμετοχή στο κεφάλαιο της επιχείρησης, το ύψος της οποίας ορίζεται ελεύθερα από το καταστατικό και είναι ίσο για όλα τα μέλη.

Μεταξύ άλλων σκοπών, μία τέτοια επιχείρηση μπορεί να παρέχει υπηρεσίες ικανοποίησης των αναγκών της συλλογικότητας (πολιτισμός, περιβάλλον, οικολογία, εκπαίδευση, παροχές κοινής ωφέλειας, αξιοποίηση τοπικών προϊόντων, διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων).

ΠΟΕΔΗΝ

Για το θέμα των εργολάβων στα δημόσια νοσοκομεία έχει εκφράσει θέση και η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα (ΠΟΕΔΗΝ).

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας κατήγγειλε πρόσφατα ότι οι εργολάβοι έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους που απασχολούν (σχεδόν το 25% του συνόλου των εργαζομένων των νοσοκομείων) πάνω από πέντε μήνες.

Επικαλούνται τα οφειλόμενα από τα νοσοκομεία, αν και – σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ - έπρεπε να εξοφλούν από ίδια κεφάλαια.

Διαβάστε επίσης:
Δρομολογούνται όλες οι εκκρεμότητες στην υγεία - Από προσλήψεις μέχρι χρηματοδότηση & ΚΥΑ για ανασφάλιστους