ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι εργαζόμενοι στην ναυαρχίδα του ΕΣΥ δίνουν το τέμπο για μάχες και δράσεις κατά της φτωχοποίησης

Σειρά δράσεων προκειμένου να αντιδράσει στην φτωχοποίηση των λαϊκών κοινωνικών ομάδων, αλλά και στην δραματική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ και συγκεκριμένα του Ευαγγελισμού, έχει προγραμματίσει το Σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου. 

Οι εργαζόμενοι στην ναυαρχίδα του ΕΣΥ δίνουν το τέμπο για μάχες και δράσεις κατά της φτωχοποίησης

Αιχμή του δόρατος των αντιδράσεων είναι αναμφισβήτητα το θέμα των κοινωνικών δαπανών, οι οποίες μειώνονται δραματικά και που μέχρι το 2018 θα πέσουν κατακόρυφα. Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση δίνουν ήδη ένα γκρίζο στίγμα στον χώρο της υγείας, διαλύοντας ουσιαστικά το ΕΣΥ που αποτελεί βασικό πυλώνα και στήριγμα στα χρόνια της κρίσης, η οποία δημιούργησε εκατομμύρια ανασφάλιστους. Επίσης, η εργασιακή εξουθένωση έχει σφραγίσει το ΕΣΥ και τους πρωταγωνιστές της -γιατρούς και νοσηλευτές- με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους ίδιους και για την δημόσια υγεία.

Ας δούμε αναλυτικά τις διαπιστώσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Ν.Ε. αλλά και τις δράσεις που προγραμματίζουν:

Οι κοινωνικές δαπάνες μειώνονται δραματικά. Ειδικά για την υγεία, η επιχορήγηση των νοσοκομείων για φέτος θα είναι μειωμένη σε σχέση με τις προβλέψεις (1,390 δισ. ευρώ), αλλά ήδη ξέρουμε -μόνο και μόνο από τις επίσημες προγραμματικές εξαγγελίες έως το 2018- ότι θα φθίνει κατακόρυφα! Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για τον Ευαγγελισμό δεν έχει δοθεί ούτε το 50% της προβλεπόμενης επιχορήγησης και μάλιστα η πρόσθετη επιχορήγηση που δόθηκε πρόσφατα στο νοσοκομείο (9,6 εκατ. ευρώ), καλύπτει τις ανάγκες ενός μόνο μήνα!

Η έλλειψη προσωπικού έχει πάρει τραγικές διαστάσεις. Το προσωπικό έχει μειωθεί δραματικά ενώ διευρύνονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις (συνεργεία, συμβασιούχοι, αλλά και πρακτικάριοι!). Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν από Υ.ΠΕ. & Υπουργείο (σε συναντήσεις με ΕΙΝΑΠ & ΠΟΕΔΗΝ αντίστοιχα) «δεν θα επιτρέψει η Τρόικα να γίνουν προσλήψεις απ' την πίσω πόρτα», υπονοώντας αυτό που όλοι ξέρουμε, ότι δηλ. οι συμφωνίες που υπέγραψαν στην ουσία περιλαμβάνουν... ρήτρα μηδενικών προσλήψεων.

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα απολυθούν 40 επικουρικοί -γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, τραυματιοφορείς και παραϊατρικό προσωπικό- οι 13 νοσηλευτές του ΚΕΕΛΠΝΟ στις ΜΕΘ του νοσοκομείου θα υποχρεωθούν να κάνουν σύμβαση έργου (μπλοκάκι), ενώ οι συνταξιοδοτήσεις από όλους τους κλάδους ανέρχονται σε πολλές δεκάδες.

Οι 907 προσλήψεις πανελλαδικά που είχαν ήδη εγκριθεί από πέρυσι και απ' ό,τι λέγεται θα προκηρυχθούν έως το τέλος του έτους (πέρα από το ότι θ' αρχίσουν να αναλαμβάνουν μετά τα μέσα του 2016 το νωρίτερο) είναι σταγόνα στον ωκεανό, π.χ. για τα μεγάλα νοσοκομεία προβλέπονται 7-10 υπάλληλοι! Η δε υπόσχεση για 2.500 προσλήψεις (με γιατρούς) μόνιμου προσωπικού για το 2016 δεν έχει διασφαλίσει τις σχετικές πιστώσεις από τον προϋπολογισμό. Ας πάρουμε υπ' όψιν ότι μόνο ο Ευαγγελισμός με τους πετσοκομμένους οργανισμούς του 2012, έχει πάνω από 780 κενές οργανικές θέσεις όλων των κλάδων. Φυσικά, οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ περισσότερες!

Η ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της εργασίας είναι στο κόκκινο. Ήδη παρατηρούνται βαριές ασθένειες στο προσωπικό ειδικά, των μονάδων, που φυσικά δεν καταγράφονται και δεν αξιολογούνται ως επαγγελματικός κίνδυνος αφού (παρά τις σχετικές αποφάσεις του ΔΣ του νοσοκομείου) δεν συγκροτείται η απολύτως αναγκαία (κι από το νόμο υποχρεωτική!) Εσωτερική Υπηρεσία Υγείας και Πρόληψης με γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφαλείας. Ούτε κατά διάνοια λοιπόν μέτρα ασφάλειας για τους εργαζόμενους, τα δε ρεπό (από υπερεργασία) σε γιατρούς, νοσηλευτές, τεχνικούς κ.λπ. παίρνονται με το σταγονόμετρο, ενώ πολλοί εκφράζουν την διάθεση παραίτησης από το νοσοκομείο επειδή δεν αντέχουν άλλο τις εξαντλητικές βάρδιες και την εντατικοποίηση της δουλειάς.

Μέσα στον Οκτώβρη θα ψηφιστεί το σύνολο των προαπαιτούμενων ρυθμίσεων των βάρβαρων εφαρμοστικών νόμων του τρίτου μνημονίου: βαριά φορολογία, χτύπημα του ασφαλιστικού, νέο μισθολόγιο (με μειώσεις & κατάργηση των ειδικών μισθολογίων π.χ. γιατρών), νέα αξιολόγηση που θα ανοίγει το δρόμο σε διαρκή κινητικότητα (αποδέσμευση οργανικής θέσης από τον φορέα της) και απολύσεις. Επίσης, μετατροπή έως το 2017 των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων σε DRG's, δηλ. νοσήλιο που θα περιλαμβάνει και όλες τις λειτουργικές δαπάνες του νοσοκομείου αλλά και τη μισθοδοσία του προσωπικού (!!). Η βασική γραμμή δηλ. είναι αποδέσμευση του κρατικού προϋπολογισμού από το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος. Αυτό σημαίνει ότι όποια μονάδα υγείας δεν φέρνει τα ανάλογα έσοδα θα κλείνει!

Οι εργολαβικοί εργάτες τρομοκρατούνται καθημερινά, ώστε να μην αντιδρούν στην καθυστέρηση της πληρωμής, έστω κι αυτής της απαράδεκτης αμοιβής των 500€, οι τραπεζοκόμες -μάγειροι- και το προσωπικό στην αποστείρωση είναι απλήρωτοι από τον Αύγουστο με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Και όλα αυτά τη στιγμή που οι εργολάβοι τσεπώνουν από το δημόσιο κατά μέσο όρο 1.500 με 1.700 € για κάθε εργολαβικό εργάτη το μήνα.

Κοινωνική ευαισθησία & δράσεις

Κοινωνικά ευαίσθητοι όμως οι εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό, οργανώνουν επιτροπή αλληλεγγύης στους πρόσφυγες-θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, παίρνοντας υπ' όψιν ότι δυναμώνουν οι εστίες πολεμικών συγκρούσεων γύρω μας (Ουκρανία, Συρία κ.λπ.). Το αμέσως επόμενο διάστημα θα καθορίσουμε εβδομάδα συλλογής ρουχισμού, τροφίμων κ.λπ.

Για όλα τα παραπάνω οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τα εξής:

- Σύσκεψη ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ και των συμβασιούχων του ΚΕΕΛΠΝΟ την Παρασκευή 16 Οκτώβρη 14:00 στο Δώμα.
- Σε συνεργασία με την 5μελή επιτροπή της ΕΙΝΑΠ, σύσκεψη με ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΥΣ & ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ το επόμενο διάστημα με θέμα: έλλειψη προσωπικού, συνθήκες εργασίας, εντατικοποίηση, απρόσκοπτη λήψη ρεπό, αλλά και εκπαίδευση κ.λπ.
- Περιοδεία στους χώρους εργασίας των εργολαβικών εργατών & οργάνωση δράσεων για την άμεση πληρωμή δεδουλευμένων.
- Ετοιμότητα για συμμετοχή σε ΕΚΤΑΚΤΑ συλλαλητήρια την τρέχουσα εβδομάδα, εφόσον κατατεθούν για συζήτηση τα «προαπαιτούμενα» στη Βουλή.
- Γενική Συνέλευση όλων των εργαζομένων Πέμπτη 22 Οκτώβρη, 8πμ στο Δώμα, για ενημέρωση-εκτίμηση της κατάστασης, προγραμματισμό κινητοποιήσεων και απεργία στις 12 Νοέμβρη.
- Μαζική και μαχητική συμμετοχή του Σωματείου μας στο ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ που διοργανώνεται από δεκάδες εργατικά σωματεία έπειτα από πρωτοβουλία του Π.Α.ΜΕ. την Πέμπτη 22 Οκτώβρη, 6.30μμ στην ΟΜΟΝΟΙΑ, προτάσσοντας τα οξυμένα προβλήματα της υγείας.