ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νοσοκομείο Λάρισας: Προμήθεια ψηφιακού τηλεχειριζόμενου ακτινοδιαγνωστικού συγκροτήματος

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας που παρέχει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας τόσο στην Θεσσαλία όσο και στην Κεντρική Ελλάδα έγινε σήμερα, καθώς ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κώστας Αγοραστός, υπέγραψε σύμβαση προϋπολογισμού 473.550 ευρώ που αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση νέου ψηφιακού τηλεχειριζόμενου ακτινοδιαγνωστικού συγκροτήματος πολλαπλών χρήσεων για το εργαστήριο ακτινοδιαγνωστικής - ιατρικής απεικόνισης του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Νοσοκομείο Λάρισας: Προμήθεια ψηφιακού τηλεχειριζόμενου ακτινοδιαγνωστικού συγκροτήματος

Πρόκειται για ένα νέο ιατρικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, ο οποίος χρηματοδοτήθηκε μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας (2007-2013) και έρχεται να αντικαταστήσει τον υπάρχοντα, αλλά και να επιτρέψει στο νοσοκομείο τη διεξαγωγή μίας σειράς εξειδικευμένων εξετάσεων που μέχρι πρότινος ήταν αδύνατο να υλοποιηθούν. Ουσιαστικά ο νέος εξοπλισμός αναβαθμίζει σε μέγιστο βαθμό το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου, καθώς λόγω της υψηλής του εξειδίκευσης θα παρέχει ιατρικές υπηρεσίες στους πολίτες της Κεντρικής Ελλάδας που μέχρι πρότινος ήταν εφικτές μόνον στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Με το νέο εξοπλισμό αναμένεται η βελτίωση του επιπέδου ποιοτικής παροχής υπηρεσιών, με ταυτόχρονη ανάπτυξη σύγχρονων υποστηρικτικών λειτουργιών στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Θα ενισχύσει σημαντικά τον χαρακτήρα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Επίσης, αναμένεται μείωση κόστους λόγω της μείωσης χρόνου αναμονής ασθενών και του μειωμένου κόστους συντήρησης, ενώ θα βελτιώσει το επίπεδο ικανοποίησης του ασθενή με την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης, επεσήμανε για μία ακόμη φορά την ανάγκη όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες να βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου μέχρι το τέλος του έτους, όταν και ολοκληρώνεται το ΕΣΠΑ, να μη χαθεί κανένα ιατροτεχνολογικό μηχάνημα που ενισχύει τη δημόσια υγεία.

«Αυτό δεν το θέλουμε και στέλνουμε ένα μήνυμα: εμείς δεν είμαστε κατά κανενός, είμαστε όμως υπέρ της Δημόσιας Υγείας, ειδικά σ’ αυτή την περίοδο. Αυτό να το καταλάβουν όλοι όσοι κινούνται σε άλλο μήκος κύματος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα έργα που δεν έχουν ακόμη συμβασιοποιηθεί, την ώρα που το ΕΣΠΑ βρίσκεται μία ανάσα προ της ολοκλήρωσής του στο τέλος του τρέχοντος έτους, ο Κώστας Αγοραστός ανέφερε ότι καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε να βρεθούν «έξυπνες λύσεις» και τόνισε ότι όλοι πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στο συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε να συμβασιοποιηθούν όλα τα έργα. «Να πάμε στις διαδικασίες άμεσης προκαταβολής και μετά να γίνει από τις αρμόδιες επιτροπές οι επί τόπου πιστοποιήσεις», πρότεινε και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για μία μεγάλη προσπάθεια που εξελίσσεται από κοινού με το υπουργείο ώστε να μην χαθεί ούτε ένα έργο.

Όσον αφορά στην σημασία του νέου ακτινολογικού εξοπλισμού για το νοσοκομείο και κατ’ επέκταση την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες ο καθηγητής Ακτινολογίας Ιωάννης Φεζουλίδης τόνισε ότι αποκαθίσταται το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με την παλαίωση των μηχανημάτων και συμπλήρωσε ότι αντικαθίσταται ένα βαρύ μηχάνημα το οποίο εξυπηρετεί τριτοβάθμια, κατά κύριο λόγο, ιατρική περίθαλψη. Υλοποιεί δε εξειδικευμένες εξετάσεις που ουδείς άλλος κάνει στη Θεσσαλία. «Είναι τελείως απαραίτητο μηχάνημα και θα συμπληρώσει την γκάμα των εξετάσεων που είχαν χαθεί γιατί είχαν παλιώσει τα προηγούμενα μηχανήματα», ανέφερε.