ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΘ: Νέες τεχνικές και θεραπείες μειώνουν τη χειρουργική αντιμετώπιση παθήσεων του ουροποιητικού

Νέες διαγνωστικές τεχνικές που εφαρμόζονται στη Β' Ουρολογική Κλινική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (νοσοκομείο Παπαγεωργίου) σε συνδυασμό με φαρμακευτικές θεραπείες αναστέλλουν ή ακόμη και ματαιώνουν τη χειρουργική αντιμετώπιση αποφρακτικών παθήσεων του ουροποιητικού.

ΑΠΘ: Νέες τεχνικές και θεραπείες μειώνουν τη χειρουργική αντιμετώπιση παθήσεων του ουροποιητικού

Μάλιστα με αυτές τις τεχνικές έχει επιτευχθεί αναστολή ή ματαίωση των επεμβάσεων σε ποσοστό που φτάνει το 60%.

«Τα προβλήματα ούρησης που προκύπτουν από τις αποφρακτικές παθήσεις του ουροποιητικού, αποτελούν σημαντική πηγή ενόχλησης, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Η γνώση με βάση την έρευνα ανανεώνεται ταχύτατα και νέες θεραπείες επιτρέπουν τη μακροχρόνια συντηρητική αντιμετώπιση των ασθενών, μειώνοντας συνεχώς τις ενδείξεις στη χειρουργική αντιμετώπιση, συμβαδίζοντας και με τις επιθυμίες των ασθενών», αναφέρει ο καθηγητής ουρολογίας - νευροουρολογίας ΑΠΘ Ευάγγελος - Ισαάκ Ιωαννίδης, με αφορμή το 4ο Ουρολογικό Συνέδριο, με θέμα «Εξελίξεις στην Ουρολογία - Αποφρακτικές Παθήσεις Ουροποιητικού Συστήματος», που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Όπως εξηγεί ο κ. Ιωαννίδης, με τις νέες διαγνωστικές τεχνικές ανιχνεύονται και άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με τη λειτουργία των βαλβίδων της ουρήθρας, με την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και τη νευρογενή κύστη. Για παράδειγμα, αν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένας άντρας οφείλεται σε αλλοιώσεις στην ουροδόχο κύστη και αυτός υποβληθεί σε επέμβαση για τον προστάτη το πρόβλημά του δεν θα λυθεί.

«Με τις νέες διαγνωστικές τεχνικές σε συνδυασμό με φαρμακευτικές θεραπείας αποφεύγονται περιττές χειρουργικές επεμβάσεις καθώς και οι όποιες παρενέργειες συνεπάγονται αυτές. Π.χ. αν ένας άνδρας 50 ετών που θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για καλοήθη υπερπλασία προστάτη μπορεί στη συνέχεια να αντιμετωπίσει πρόβλημα ακράτειας παλίνδρομης εκσπερμάτισης κ.λπ., ενώ με μία συντηρητική αντιμετώπιση και την αναστολή της χειρουργικής επέμβασης αποφεύγονται τέτοια προβλήματα. Επίσης να νέα φάρμακα επιδρούν λειτουργικά επαναφέροντας την σωστότερη ούρηση», επισημαίνει ο κ. Ιωαννίδης.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Έρευνας και Εφαρμογών Ουροποιογεννητικού Συστήματος σε συνεργασία με τη Β' Ουρολογική Κλινική του ΑΠΘ.

Να σημειωθεί ότι εργασίες που εκπονήθηκαν στη Β' Ουρολογική Κλινική του ΑΠΘ, βραβεύτηκαν μέσα στο Νοέμβριο σε δύο επιστημονικά συνέδρια (στο 10ο Μακεδονικό Ουρολογικό Συμπόσιο στη Θεσσαλονίκη και στο 11ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας στην Αττάλεια της Τουρκίας), ενώ και το 2014 και το 2015 εργασίες επιστημόνων της Κλινικής βραβεύτηκαν με το πρώτο βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ουρολόγων.

Τα θέματα που θα συζητηθούν στη διάρκεια του Συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Makedonia Palace, είναι: «Παθοφυσιολογία και διαγνωστική διερεύνηση της απόφραξης», «Αποφρακτικές Παθήσεις του ανώτερου ουροποιητικού», «Αποφρακτικές παθήσεις του κατώτερου ουροποιητικού», «Ειδικά Θέματα», «Φαρμακευτική ή χειρουργική αντιμετώπιση σε ΚΥΠ και υπερδραστήρια κύστη;» και «Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη και συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό: Σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές».

Διαβάστε επίσης:

Τα 6 "κλειδιά" που απογειώνουν το sex βάσει ερευνών (vid)

Γιατί δεν πρέπει να... φρενάρετε το φτέρνισμα

Λοιμώξεις αναπνευστικού: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε