ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι σοβαρές ασθένειες οδηγούν σε οστική απώλεια

Μία σοβαρή ασθένεια μπορεί να οδηγήσει τον πάσχοντα σε οστική απώλεια, ανακάλυψε νέα έρευνα του University Hospital Geelong στην Αυστραλία.

Οι σοβαρές ασθένειες οδηγούν σε οστική απώλεια

Η έρευνα περιέλαβε 66 ηλικιωμένους που πέρασαν τουλάχιστον 24 ώρες σε αναπνευστήρα σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Ένα χρόνο αργότερα, οι ασθενείς είχαν 1,6% λιγότερη οστική πυκνότητα στη σπονδυλική στήλη και 1,2% λιγότερη στα οστά του μηρού σε σχέση με αυτό που αναμενόταν.

Ο ερευνητής Neil Orford, του University Hospital Geelong στην Αυστραλία, δήλωσε ότι αυτή η οστική απώλεια μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο καταγμάτων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια σοβαρή νόσος είναι δυνατόν να επιταχύνει την επαναρρόφηση των οστών. Ένα χρόνο μετά τη νοσηλεία, η επαναρρόφηση των ασθενών είχε ξαναγίνει φυσιολογική αλλά οι ασθενείς έμειναν με χαμηλότερη οστική πυκνότητα.

Η επίδραση της οστικής απώλειας εξαρτάται από την προηγούμενη οστική υγεία ενός ασθενούς, σημείωσαν οι ερευνητές. Η αλλαγή στην επαναρρόφηση πιθανόν έχει μεγαλύτερη επίδραση σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Ο Orford δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει την ανάγκη διερεύνησης του ρόλου θεραπειών κατά της επαναρρόφησης για την πρόληψη της οστικής απώλειας σε σοβαρά άρρωστους ασθενείς κατά τη διάρκεια νοσηλείας και ανάρρωσης.

Ενώ η έρευνα περιέλαβε μόνο ασθενείς σε μονάδα εντατικής θεραπείας είναι πιθανό άλλοι νοσηλευόμενοι να εμφανίσουν παρόμοια οστική απώλεια.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Διαβάστε επίσης:

Οστεοπόρωση: Η σιωπηρή νόσος που δεν έχει συμπτώματα – Τι να προσέξετε