ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διπλάσιες πιθανότητες να γεννήσουν αυτιστικό παιδί έχουν οι έγκυες που...

Ένα πολύ σοβαρό παράγοντα κινδύνου αναφορικά με τη γέννηση αυτιστικού παιδιού εντόπισε νέα έρευνα.

Διπλάσιες πιθανότητες να γεννήσουν αυτιστικό παιδί έχουν οι έγκυες που...

Η Anick Berard από το University of Montreal, επισκόπησε στοιχεία που κάλυπταν 145.456 εγκυμοσύνες.

Η ποικιλία των αιτίων του αυτισμού παραμένει ασαφής, αλλά έρευνες έχουν δείξει ότι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να παίζουν ρόλο, εξήγησε.

Η συγκεκριμένη έρευνα υποδεικνύει ότι η χρήση αντικαταθλιπτικών κατά τη διάρκεια της κύησης αυξάνει τον κίνδυνο να γεννήσει μια γυναίκα παιδί με αυτισμό κατά 87%.

Η Anick Berard επισημαίνει ότι η έρευνα ανακάλυψε ότι η λήψη αντικαταθλιπτικών το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο κύησης σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο το παιδί να διαγνωστεί με αυτισμό μέχρι την ηλικία των 7 ετών, ιδιαίτερα αν η μητέρα λαμβάνει SSRI.

Ο Π.Ο.Υ σημειώνει ότι η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου μέχρι το 2020, που οδηγεί στους ερευνητές να πιστεύουν ότι τα αντικαταθλιπτικά θα παραμείνουν πιθανόν ευρέως συνταγογραφούμενα, περιλαμβανομένου του διαστήματος της κύησης.

Η καθηγήτρια Berard, δήλωσε ότι η έρευνα συμβάλλει σε καλύτερη κατανόηση της μακροπρόθεσμης νευροαναπτυξιακής επίδρασης των αντικαταθλιπτικών στα παιδιά όταν χρησιμοποιούνται στην κύηση.

Η ανακάλυψη του αποτελέσματος αυτών των φαρμάκων είναι προτεραιότητα δημόσιας υγείας, δεδομένης της ευρείας χρήσης τους, δήλωσε η ερευνήτρια.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Pediatrics.

Διαβάστε επίσης:

Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο να γεννήσουν παιδί με αυτισμό