ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προωρότητα και αυτισμός: Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα μωρά που γεννιούνται πολύ πρόωρα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Προωρότητα και αυτισμός: Νέα επιστημονικά ευρήματα

Ερευνητές ανακάλυψαν διαφορές στον εγκέφαλο μωρών που γεννήθηκαν πριν τις 27 εβδομάδες κύησης, τα οποία στη συνέχεια διαγνώστηκαν με αυτισμό.

Ο αυτισμός συνήθως συνδέεται με γενετικούς παράγοντες, αλλά οι ερευνητές υπέδειξαν ότι το βάρος στη γέννηση και επιπλοκές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο των παιδιών για την πάθηση.

Η ερευνήτρια, Ulrika Aden, του Karolinska University Hospital στη Σουηδία, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν επίσης να προκαλέσουν αυτισμό.

Όπως επισήμανε, οι ερευνητές με έκπληξη διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 30% των εξαιρετικά πρόωρων παιδιών είχαν εμφανίσει συμπτώματα αυτισμού. Σε παιδιά που γεννήθηκαν στο τέλος της κύησης το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 1%.

Η Aden εξήγησε ότι ο εγκέφαλος αναπτύσσεται καλύτερα μέσα στη μήτρα και ο πρόωρος τοκετός μπορεί να διαταράξει την οργάνωση των εγκεφαλικών δικτύων.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία για να αναλύσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου περισσότερων των 100 μωρών που γεννήθηκαν πριν την έναρξη του τρίτου τριμήνου. Όταν τα παιδιά έγιναν 6 ετών εξετάστηκαν για συμπτώματα αυτισμού.

Τα παιδιά που εμφάνισαν αυτισμό ήταν πιο πιθανό να εμφανίζουν επιπλοκές ή να χειρουργηθούν λίγο καιρό μετά τη γέννηση, έδειξε η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cerebral Cortex.

Πολύ καιρό πριν τη διάγνωση, οι ερευνητές παρατήρησαν μειωμένη ανάπτυξη σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην κοινωνική επαφή, τη συναίσθηση και την εκμάθηση γλώσσας.

Οι λειτουργίες αυτές συχνά εμφανίζουν βλάβη σε παιδιά με αυτισμό.

Διαβάστε επίσης:

Διπλάσιες πιθανότητες να γεννήσουν αυτιστικό παιδί έχουν οι έγκυες που...