ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Στη βιταμίνη D το κλειδί της θεραπείας

Μια πρωτεΐνη που ενεργοποιείται από τη βιταμίνη D θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκατάσταση της μυελίνης σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Cambridge.

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Στη βιταμίνη D το κλειδί της θεραπείας

Ερευνητές από το Multiple Sclerosis Society Cambridge Centre for Myelin Repair, παρατήρησαν ότι υποδοχείς της βιταμίνης D συνδέεται με μια προϋπάρχουσα πρωτεΐνη που ονομάζεται RXR gamma receptor (γάμα υποδοχείς), ήδη γνωστή για την συμμετοχή της στην αποκατάσταση την μυελίνης – το περίβλημα που προστατεύει τις νευρικές ίνες.

Με την προσθήκη βιταμίνης D σε εγκεφαλικά βλαστικά κύτταρα, όπου οι πρωτεΐνες ήταν παρούσες, διαπίστωσαν ότι ο ρυθμός παραγωγής των ολιγοδενδροκυττάρων αυξήθηκε κατά 80%.

Όταν μπλόκαραν τον υποδοχέα της βιταμίνης D, η RXR γάμα πρωτεΐνη από μόνη της δεν ήταν ικανή να διεγείρει την παραγωγή των ολιγοδενδροκυττάρων.

Στη σκλήρυνση κατά πλάκας, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και προκαλεί βλάβες στην μυελίνη, προκαλώντας αναστάτωση σε μηνύματα που αποστέλλονται γύρω από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

Τα συμπτώματα είναι απρόβλεπτα και περιλαμβάνουν προβλήματα σχετικά με την κινητικότητα και την ισορροπία, τον πόνο και σοβαρή κόπωση. Το σώμα έχει μια φυσική ικανότητα να εκκρίνει μυελίνη, αλλά με την πάροδο του χρόνου αυτή γίνεται λιγότερο αποτελεσματική.

Ο καθηγητής Robin Franklin από το MS Society Cambridge Centre for Myelin Repair και το Wellcome Trust-Medical Research Council Stem Cell Institute, που ήταν επικεφαλής της έρευνας ανέφερε:

«Χρόνια τώρα οι επιστήμονες ψάχνουν να βρουν έναν τρόπο να επιδιορθώσουν την βλάβη στην μυελίνη. Μέχρι στιγμής, η πλειοψηφία των ερευνών για την βιταμίνη D εξετάζει τον ρόλο της στην αιτία της ασθένειας. Αυτή η εργασία παρέχει σημαντικές ενδείξεις ότι η βιταμίνη D εμπλέκεται επίσης στην έκκριση της μυελίνης όταν η νόσος έχει ξεκινήσει. Στο μέλλον θα μπορούσαμε να δούμε ένα φάρμακο που θα βοηθάει στην έκκριση μυελίνης και θα λειτουργεί στοχεύοντας στον υποδοχέα της βιταμίνης D.»

Διαβάστε ακόμη:

Βιταμίνη D: Πού βοηθάει και πού θα τη βρείτε

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενημερωθείτε για τα βασικά και πρώιμα συμπτώματα