ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παύει, ή δεν παύει το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων στο Αυστριακό Κέντρο; Ο Σύλλογος Ασθενών Πνευμονικής Υπέρτασης ζητά απαντήσεις

Την ανάγκη να διερευνηθεί η εγκυρότητα της δημοσιευθείσας καταγγελίας περί της παύσης του προγράμματος μεταμοσχεύσεων στο νοσοκομείο της Αυστρίας προκειμένου να ενημερωθούν οι ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης, ζητά ο Σύλλογος Ασθενών «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας», με αφορμή τα τελευταία δημοσιεύματα περί της διακοπής μεταμοσχεύσεων πνευμόνων από το εν λόγω Κέντρο.

Παύει, ή δεν παύει το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων στο Αυστριακό Κέντρο; Ο Σύλλογος Ασθενών Πνευμονικής Υπέρτασης ζητά απαντήσεις

Τέτοιου είδους δημοσιεύματα είναι ιδιαίτερα σοβαρά και προκαλώντας πανικό επιβαρύνουν με περισσότερο άγχος την ήδη ταλαιπωρημένη υγεία ενός πάσχοντα με Πνευμονική Υπέρταση, τονίζει ο Σύλλογος προσθέτοντας:«Για αυτό παρακαλούμε θερμά όλους τους αρμόδιους φορείς, με την ευαισθησία και την υπευθυνότητα που τους διακρίνει, να ερευνήσουν την εγκυρότητα της δημοσιευθείσας καταγγελίας περί της παύσης του προγράμματος μεταμοσχεύσεων στο νοσοκομείο της Αυστρίας και να ενημερώσουν άμεσα και έγκυρα το σύνολο των ασθενών που χρήζουν μεταμόσχευσης».

Ο Σύλλογος μας έχει συνεπικουρήσει στην μετάβαση 5 συνασθενών μας το τελευταίο έτος για προμεταμοσχευτικό έλεγχο στο εν λόγω κέντρο προκειμένου να υποβληθούν σε μεταμόσχευση πνευμόνων. Ήδη ένας από αυτούς έχει μεταμοσχευθεί επιτυχώς στις αρχές του προηγούμενου έτους.

Μόλις τον προηγούμενο μήνα, περί τις αρχές Ιανουαρίου, στα πλαίσια σχεδιασμού ραντεβού προμεταμοσχευτικού ελέγχου για συνασθενή μας, υπήρξε προφορική ενημέρωση στην πρόεδρο του συλλόγου μας από εξωτερικό συνεργάτη του Αυστριακού νοσοκομείου ότι η επίσκεψη της συνασθενούς μας δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί λόγω απλήρωτων προηγούμενων οφειλών της χώρας μας προς το συγκεκριμένο μεταμοσχευτικό κέντρο. Η πρόεδρος του Συλλόγου μας ζήτησε από το συγκεκριμένο άτομο να της γνωστοποιηθεί εγγράφως η παύση του προγράμματος μεταμοσχεύσεων από το Αυστριακό νοσοκομείο. Τέτοιου είδους επιβεβαίωση δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής κανείς από εμάς—σύλλογος, ασθενείς καθώς και οι γιατροί που επικοινωνούν με το συγκεκριμένο μεταμοσχευτικό κέντρο για τους ασθενείς τους. Μάλιστα, το προαναφερθέν ραντεβού πραγματοποιήθηκε στις 26/1/2016, και η ασθενής αξιολογήθηκε κανονικά.

Ανέκαθεν η συνδρομή των κρατικών παραγόντων και των αρμόδιων φορέων στον τομέα των επεμβάσεων που δεν γίνονται στη χώρα μας και η συνεργασία μας μαζί τους υπήρξε ουσιαστική, με δεδομένο πάντα ότι αντιμετωπίζουμε για αυτά τεράστια γραφειοκρατικά προβλήματα λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας στην Ελλάδα. Από την εμπειρία μας λοιπόν και από την συχνή συνεργασία που έχουμε με τους αρμόδιους φορείς (ΕΟΠΥΥ, ΕΟΜ) είναι σε όλους μας γνωστό ότι συχνά—δεδομένης της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας—ασκούνται διαφόρων ειδών πιέσεις για την γρηγορότερη οικονομική τακτοποίηση των οφειλών της Ελλάδας σε κέντρα ή κλινικές του εξωτερικού.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι επί χρόνια η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει η χώρα μας, καταβάλλει σημαντικά ποσά για νοσήλια ασθενών μας στο εξωτερικό.

Μέχρι στιγμής βρίσκονται στη διαδικασία αναμονής μοσχεύματος συνασθενείς μας εγγεγραμμένοι στη λίστα του εν λόγω κέντρου και ουδεμία επίσημη έγγραφη ενημέρωση έχουμε λάβει είτε εμείς είτε οι συνασθενείς μας για παύση του προγράμματος μεταμοσχεύσεων ή για εξαίρεση τους από τη λίστα.

Θεμέλιος λίθος για τη σωστή και επιτυχή λειτουργία οποιουδήποτε μεταμοσχευτικού προγράμματος είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό είναι η προσφορά οργάνων από τους συνανθρώπους μας. Για αυτό ο Σύλλογός μας ζητά την σύμπραξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ελπίζει με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας ότι όλοι μαζί θα συνδράμουμε ουσιαστικά στην αύξηση της δωρεάς οργάνων και μια μόνιμης λύσης του προβλήματος των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας.

Όλοι οι αθεράπευτοι ασθενείς με σοβαρά νοσήματα καλούμε σήμερα όλους τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν ενεργά στην μετάδοση της ιδέας και στην υλοποίηση της δωρεάς οργάνων στην χώρα μας γιατί η σωτηρία μιας και μόνο ζωής είναι πραγματικά δώρο ανεκτίμητης αξίας.

Διαβάστε ακόμη:

Πνευμονική υπέρταση: Μάθετε τα συμπτώματα της ύπουλης νόσου

Πνευμονική αρτηριακή υπέρταση: Εξεταστείτε άμεσα εάν έχετε συχνά βραχνάδα, δύσπνοια και βήχα