ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιός Ζίκα: Ενδείξεις ότι ευθύνεται για το σύνδρομο Guillain‐Barré στους ενήλικες

Διάλεξη για τον ιό Ζίκα έδωσε στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, η Δρ. Maria Goreti Rosa‐Freitas, εντομολόγος ειδικευμένη στα κουνούπια στο ινστιτούτο FIOCRUZ στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.

Ιός Ζίκα: Ενδείξεις ότι ευθύνεται για το σύνδρομο Guillain‐Barré στους ενήλικες

Η Δρ. Maria Goreti Rosa‐Freitas, η οποία παρακολούθησε την εξέλιξη της επιδημίας του ιού Zika στη Βραζιλία, επισήμανε την ανάγκη για ετοιμότητα και επιτήρηση του ιού, κυρίως με αντιμετώπιση στο επίπεδο του ξενιστή, που αποτελεί το κύριο μέτρο ελέγχου που μπορεί να ληφθεί, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία ή εμβόλιο για το αναδυόμενο αυτό παθογόνο.

Όπως είπε, ο ιός Zika πρόσφατα χαρακτηρίστηκε παγκόσμια απειλή για τη Δημόσια Υγεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο ιός Zika μεταδίδεται από τα κουνούπια του γένους Aedes. Σύμφωνα με την Δρ. Maria Goreti Rosa‐Freitas υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι συνδέεται με την εμφάνιση μικροκεφαλίας σε νεογνά, μια μορφή τερατογένεσης, και με νευρολογικές επιπλοκές του συνδρόμου Guillain‐Barré στους ενήλικες.

Το σύνδρομο Guillain-Barré είναι ένα σπάνιο νευρολογικό νόσημα στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται εναντίον των νεύρων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να παρουσιάζει παράλυση και μούδιασμα, συνήθως στα χέρια και τα πόδια.

Η αδυναμία εκδηλώνεται ως αστάθεια στο περπάτημα. Η αδυναμία γίνεται πιο έντονη με την πάροδο των ημερών και προσβάλλει και τα χέρια. Ενίοτε προσβάλλεται η ούρηση και η αφόδευση ενώ, σε πιο βαριές περιπτώσεις επηρεάζονται τα νεύρα που ελέγχουν τους μύες της κατάποσης, της φώνησης και της αναπνοής, με αποτέλεσμα ο ασθενής να πνίγεται με το σάλιο του, να εξασθενεί η φωνή του και κυρίως να μην μπορεί να πάρει ανάσα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι επιβεβλημένη η άμεση μεταφορά στο Νοσοκομείο. Επιπλέον, η παράλυση στους μύες των άκρων, φτάνει στο μέγιστο σε διάστημα (κατά μέσο όρο) τριών εβδομάδων. Ωστόσο σε σπάνιες περιπτώσεις η εικόνα είναι δραματική και εξελίσσεται μέσα σε ώρες.

Ο ιός Ζίκα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ουγκάντα το 1947. Αν και είναι κοινός στην Αφρική, δεν εξαπλώθηκε ευρέως στο δυτικό ημισφαίριο μέχρι τον προηγούμενο Μάιο, όταν ξέσπασε η επιδημία στη Βραζιλία. Τον τελευταίο χρόνο όμως έχει επεκταθεί στη Νότια και Κεντρική Αμερική και αποτελεί απειλή και για άλλες περιοχές του πλανήτη στις οποίες ο ιός ήταν άγνωστος μέχρι σήμερα.

Όπως ανέφερε η Δρ. Maria Goreti Rosa‐Freitas, ειδικά, η νότια Ευρώπη χαρακτηρίζεται από υψηλούς παράγοντες κινδύνου γιατί έχει ήπιο κλίμα, ενώ η παρουσία του κουνουπιού Aedes είναι εμφανής. Επιπλέον, δεν βοηθούν οι συχνές μετακινήσεις τουριστών και προσφύγων όπου σε συνδυασμό με την έλλειψη ανοσίας του πληθυσμού αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης.

Το Διαγνωστικό Τμήμα του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, στο πλαίσιο των μοριακών και ορολογικών εξετάσεων που πραγματοποιεί για την ανίχνευση αναδυόμενων παθογόνων μεταδιδόμενων από τα κουνούπια, όπως ο ιός του Δυτικού Νέιλου, ο Δάγγειος πυρετός και ο Ιός Chikumgumya, έχει τη δυνατότητα παροχής διαγνωστικών εξετάσεων και για την ανίχνευση του ιού Zika.

Διαβάστε επίσης:

Το πρώτο κρούσμα Ζίκα σε έγκυο στην Ευρώπη – Μετάδοση του ιού από μετάγγιση αίματος στη Βραζιλία

Ιός Ζίκα: Ταξιδιωτική οδηγία από το ΚΕΕΛΠΝΟ