ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έκκληση της UNICEF για την αντιμετώπιση του ιού Ζίκα

Η UNICEF ζητά 13,82 εκατομμύρια δολάρια για την κάλυψη των άμεσων ανθρωπιστικών αναγκών των παιδιών και των οικογενειών που πλήττονται από τον ιό Ζίκα.

Έκκληση της UNICEF για την αντιμετώπιση του ιού Ζίκα

Οι ανάγκες θα πρέπει να αξιολογούνται τακτικά καθώς εξελίσσεται η κατάσταση. Χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση, η UNICEF δεν θα είναι σε θέση να στηρίξει την ανταπόκριση στις χώρες που αντιμετωπίζουν εκρηκτική εξάπλωση του Ζίκα.

Πρόκειται για μια παγκόσμια έκκληση με το κύριο βάρος στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής. Παγκόσμιες δραστηριότητες θα επικεντρωθούν στη δημιουργία ετοιμότητας και την έρευνα και ανάπτυξη.

Οι στόχοι του προγράμματος της UNICEF:

- 200 εκατομμύρια άνθρωποι θα πρέπει να προσεγγισθούν στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική το 2016 ως μέρος της κοινωνικής κινητοποίησης και ενημέρωσης για πρόληψη και προστασία.

Έρευνα και ανάπτυξη

- Να είναι διαθέσιμες τουλάχιστον 2 ταχείες διαγνωστικές εξετάσεις.

- Τουλάχιστον 2 υποψήφια εμβόλια.

bigstock Zika virus positive 116016125

Λόγω της πολυπλοκότητας της επιδημίας, με πολλές χώρες και διαφορετικές ανάγκες, η ευελιξία στους πόρους σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ζωτικής σημασίας ώστε να υπάρχει ανταπόκριση εκεί όπου οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες και να προσεγγισθούν οι πιο ευάλωτες κοινότητες.

Επηρεάζοντας τουλάχιστον 26 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, και εξαπλωνόμενος στην Ασία, την Αφρική και τον Ειρηνικό, ο ιός Ζίκα και η ύποπτη σύνδεσή του με γενετικές ανωμαλίες ανακηρύχθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2016 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως Παγκόσμια Κρίση Δημόσιας Υγείας. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία για την ασθένεια.

Από το ξέσπασμα του Ζίκα τον Οκτώβριο, έχει υπάρξει αύξηση στη Βραζιλία περιστατικών μικροκεφαλίας –μια δυσπλασία όπου τα μωρά γεννιούνται με μικρότερο από το κανονικό μέγεθος κεφαλιού και υπανάπτυκτους εγκεφάλους και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές αναπτυξιακές διαταραχές. Ενώ δεν υπάρχει οριστική απόδειξη που να συνδέει τον ιό και τη μικροκεφαλία, υπήρξε μια παράδοξη αύξηση των γενετικών ανωμαλιών, με περίπου 4.800 ύποπτα κρούσματα μικροκεφαλίας που αναφέρθηκαν από το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας από τον Οκτώβριο του 2015, έως τις αρχές Φεβρουαρίου του 2016.

Η ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι ο ιός θα μπορούσε να μολύνει 3 έως 4 εκατομμύρια άτομα μέσα σε 12 μήνες σε Βόρεια και Νότια Αμερική.

Η παγκόσμια στρατηγική για την πρόληψη και τον έλεγχο που ξεκίνησε από τον ΠΟΥ βασίζεται σε επιτήρηση, δραστηριότητες αντιμετώπισης και έρευνα.

Η UNICEF αναβαθμίζει την ετοιμότητα και ανταπόκριση σε περιφερειακό επίπεδο, με έμφαση στην υποστήριξη των κρατών για την κινητοποίηση των κοινοτήτων ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου και να μετριαστούν οι συνέπειες για τις οικογένειες. Η UNICEF έχει υποστηρίξει την κυβέρνηση της Βραζιλίας από τις αρχές της επιδημίας μέσω επικοινωνιακών δράσεων, παρακολούθηση και τεχνική υποστήριξη. Η UNICEF υποστηρίζει την κοινωνική κινητοποίηση σε όλες τις πληγείσες χώρες και δημιουργεί ομάδες ανταπόκρισης πολλαπλών τομέων για την παροχή τεχνικής υποστήριξης προς τις κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές.

bigstock Sucking mosquito dangerous ve 116668406

Τελευταίες εξελίξεις

Μια έγκυος στην Αυστραλία διαγνώσθηκε ότι έχει προσβληθεί από τον ιό Ζίκα, ο οποίος της μεταδόθηκε ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό, ανακοίνωσαν εχθές οι υγειονομικές υπηρεσίες της πολιτείας του Κουίνσλαντ, στη βορειοανατολική Αυστραλία.

Πρόκειται για το τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού Ζίκα στην πολιτεία αυτή. Κανένα από τα τρία αυτά πρόσωπα δεν προσβλήθηκε από τον ιό ενώ βρισκόταν στην Αυστραλία, διαβεβαίωσαν οι Αρχές.

Στη Βραζιλία οι προσβληθέντες έχουν φτάσει το 1,5 εκατομμύριο, ενώ στην Κολομβία έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 22.600 κρούσματα.

Δύο κρούσματα του ιού Ζίκα έχουν καταγραφεί στη Φινλανδία από το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε εχθές στη δημοσιότητα από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας (THL) της χώρας.

Ο πρώτος από τους ασθενείς είχε επιστρέψει στη Φινλανδία από τις Μαλδίβες τον περασμένο Ιούνιο, περίπου την ίδια περίοδο που εντοπίστηκε για πρώτη φορά η επιδημία στη Βραζιλία.

Το δεύτερο κρούσμα καταγράφηκε πιο πρόσφατα, ανέφερε ο ερευνητής του THL Γιούσι Σάνε, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Διαβάστε επίσης:

Η Γαλλία επέβαλε περιορισμούς στις μεταγγίσεις αίματος λόγω Ζίκα

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Εκρηκτική η εξάπλωση του Ζίκα

Ιός Ζίκα: Ταξιδιωτική οδηγία από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Ιός Ζίκα: Πώς μεταδίδεται, ποια είναι τα συμπτώματα, ποιους απειλεί περισσότερο