ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προσφυγικό: Στέγη σε 250 μητέρες και παιδιά προσφέρει το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»

Μία ακόμη σημαντική πρωτοβουλία αναλαμβάνει το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας προς τους πρόσφυγες «We Care», και αφορά στη λειτουργία ενός Κέντρου Φιλοξενίας για μητέρες και τα παιδιά τους, καθώς και για ασυνόδευτα παιδιά.

Προσφυγικό: Στέγη σε 250 μητέρες και παιδιά προσφέρει το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»

Την ανακοίνωση έκανε η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τρίτης (29/03/2016), παρουσία του προέδρου της «Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πόλεων κατά του Ρατσισμού», Μπενεντέτο Ζακιρόλι, του εμπειρογνώμονα του Τομέα Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών της UNESCO, Κώστα Ταραρά, του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγητή Θανάση Γιαννόπουλου, και του διοικητή του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», Μανώλη Παπασάββα.

Το Κέντρο Φιλοξενίας θα βρίσκεται στο νομό Αττικής, σε χώρο και εγκαταστάσεις που θα υποδείξει το υπουργείο Εσωτερικών με μέγιστη χωρητικότητα 250 ατόμων. Τη λειτουργία του Κέντρου θα αναλάβει το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ». Για τη σίτιση των παιδιών, θα υπάρχει καθοδήγηση από έμπειρους διαιτολόγους σύμφωνα με τις διατροφικές ανάγκες κάθε ηλικίας, ενώ την ιατρική φροντίδα των παιδιών (ιατρικές εξετάσεις, προληπτικά check up, εμβολιασμούς) θα αναλάβουν εθελοντές ιατροί και νοσηλευτές του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία». Ψυχολογική στήριξη στις μητέρες και τα παιδιά θα παρέχουν ψυχίατροι και κοινωνικοί λειτουργοί, με τη συνεργασία της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του «Αγία Σοφία».

Επίσης, στο Κέντρο θα υπάρχει μέριμνα για την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε είδη ένδυσης και παιχνίδια. Παράλληλα, θα λειτουργεί σχολείο όλων των βαθμίδων για τις μαθησιακές ανάγκες των παιδιών, με εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και μεταφραστές. Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, θα διοργανώνονται ψυχαγωγικές εκδηλώσεις εντός του Κέντρου, όπως θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, αθλητικές δραστηριότητες, επισκέψεις σε μουσεία και εκπαιδευτικές εκδρομές.

«Στόχος είναι το Κέντρο Φιλοξενίας να αποτελέσει πρότυπο σημείο αναφοράς, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του και θα παρουσιαστεί στην UNESCO με σκοπό την ένταξή του σε αντίστοιχα προγράμματα του Οργανισμού» επισήμανε η κ. Βαρδινογιάννη.

PAN 0685

Κατά την ομιλία της, η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «We Care», το οποίο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2015. Στην πρώτη του φάση, στόχο είχε τη δωρεάν ιατρική εξέταση και τον εμβολιασμό των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, ηλικίας από 1 έως 16 ετών. Για την υλοποίηση του προγράμματος, το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» συνεργάστηκε με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», το Σύλλογο «ΕΛΠΙΔΑ» και την «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πόλεων κατά του Ρατσισμού και αντιδήμαρχος της Μπολόνια, Μπενεντέτο Ζακιρόλι, τόνισε ότι οι πρόσφυγες εξακολουθούν να βλέπουν την Ευρώπη σαν όνειρο και εμείς πρέπει να προσπαθήσουμε να μην τη ζήσουν ως εφιάλτη. «Για αυτούς είναι μια διέξοδος, ένας τόπος δημιουργίας. Εμείς οι πολίτες είμαστε αυτοί που θα πρέπει έμπρακτα να συμπαρασταθούμε στους πρόσφυγες, παρότι τα διλήμματα είναι μεγάλα. Στόχος είναι να γίνουν μέρος της κοινωνίας, να μορφωθούν και όχι να αποτελέσουν γκέτο μέσα σε κάθε πόλη» σημείωσε ο κ. Ζακιρόλι.

Ο εκπρόσωπος της UNESCO, Κώστας Ταραράς, μίλησε για τον επείγοντα χαρακτήρα του προσφυγικού στην Ευρώπη, αλλά και την ανάγκη μελέτης των δράσεων που αναλαμβάνονται σε κάθε πόλη και χώρα ξεχωριστά, ώστε να καταγραφούν οι «σωστές πρακτικές αλλά και τα λάθη που πιθανόν θα γίνουν» προκειμένου να μπορέσουμε ως κοινωνία να ακολουθήσουμε συγκεκριμένους δρόμους για την αντιμετώπιση του προσφυγικού στην Ευρώπη.

Όπως εξήγησε ο κ. Ταραράς, σημαντικό στοιχείο στην αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι η καταπολέμηση του ρατσισμού, για να συμφωνήσει μαζί του και ο κ. Ζακιρόλι, ο οποίος υπογράμμισε: «Δεν είναι μόνο τα εμβόλια αλλά και τα "εμβόλια" στο μυαλό των ανθρώπων, προκειμένου να κατανοήσουν τη δυσμενή θέση στην οποία βρίσκονται οι πρόσφυγες».

Πηγή: newsbomb

Διαβάστε ακόμη:

Επιπλέον 6.000 εμβόλια από το Ίδρυμα Βαρδινογιάννη για πρόσφυγες και Έλληνες