ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Nefele: Το πρώτο Φεστιβάλ Τέχνης για την Ψυχική Υγεία

Τη δημιουργία του πρώτου Ευρωπαϊκού Δικτύου Φεστιβάλ Τέχνης για την Ψυχική Υγεία με τίτλο Nefele ανακοίνωσε ο φορέας Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων), με τη στήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Nefele: Το πρώτο Φεστιβάλ Τέχνης για την Ψυχική Υγεία

Στόχος του έργου είναι η καταπολέμηση του στίγματος της ψυχικής ασθένειας, η σύνδεση τέχνης και ψυχικής υγείας μέσα από την καθιέρωση του Φεστιβάλ Τέχνης & Ψυχικής Υγείας στην Ε.Ε., ο εμπλουτισμός των θεραπευτικών διαδικασιών, η διεύρυνση των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων προς όφελος των καλλιτεχνών, η διεθνοποίηση/ανάδειξη των έργων επαγγελματιών και ψυχικά πασχόντων καλλιτεχνών και των φορέων που συμμετέχουν, για το άνοιγμα διαλόγου για ζητήματα ψυχικής υγείας, διαφορετικότητας.

Το έργο «N.E.F.E.L.E» (Networking European Festivals for mΕntal Life Enhancement) Project) υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Creative Europe της Ε.Ε. από εταιρικό σχήμα 5 κρατών μελών (Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία και Λιθουανία), ενώ στηρίζεται από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

bigstock Meditation With Rainbow 1463041

Οι δράσεις του έργου Nefele περιλαμβάνουν:

- 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ στην Αθήνα / Αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα Ψ.Υ.

- Ιδρυτικό Συνέδριο Ευρωπαϊκού Δικτύου Φεστιβάλ Τέχνης για την Ψυχική Υγεία.

- Ειδικό ντοκιμαντέρ σε 6 γλώσσες για ευρωπαϊκή προώθηση του Δικτύου.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2016, ενώ θα φιλοξενηθεί στο πολιτιστικό κέντρο Δάφνης-Μουσείο Μπουζιάνη και σε εξωτερικούς χώρους.

«Έχουμε αποδείξει σαν δήμος τη στήριξή μας στο κομμάτι στης ψυχικής υγείας, γιατί θέλουμε να δώσουμε την αξία που πρέπει σε όλους τους ανθρώπους και στο δικαίωμα να βιώνουν μέσα στην πόλη μας σε σύγχρονες συνθήκες και συμπεριφορές, έτσι όπως αρμόζει στον άνθρωπο του 2016», ανέφερε σε συνέντευξη τύπου που στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο δήμαρχος Δάφνης- Υμηττού κος Μιχαήλ Σταυριανουδάκης.

Ο φορέας Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων -Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο της Ψυχικής Υγείας και Νοητικής Υστέρησης από το 2001, με στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας, την προάσπιση των δικαιωμάτων των ευπαθών ομάδων και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σε θέματα ψυχικής υγείας.

Μιλώντας για τις δράσεις της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ», ο ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνος του οργανισμού κος Αλέξανδρος Οικονόμου αναφέρθηκε και στον προάγγελο της «Νεφέλης», το ετήσιο Φεστιβάλ Τέχνης & Ψυχικής Υγείας «ART4MORE» που διοργανώνεται στη χώρα μας τα τελευταία 8 χρόνια με μεγάλη επιτυχία.

«Το μόνο παράθυρο, διέξοδο και κλειδί που ‘ξεκλειδώνει’ το άτομο στην πορεία του ξανά προς την κοινότητα, είναι η τέχνη. Καλούμαστε τώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να δημιουργήσουμε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο που θα οδηγήσει και θα αναδείξει τον πολιτισμό και την τέχνη μας, ένα από σημαντικότερα όπλα μας για την ψυχική υγεία», τόνισε.

«Το φεστιβάλ είναι μια μαζική δημόσια εκδήλωση και όχι μια περίκλειστη διαδικασία ειδικών που απευθύνεται σε ανθρώπους με ειδικά ενδιαφέροντα. Απευθύνεται σε ολόκληρη την κοινωνία όπου περιλαμβάνονται είτε ειδικές κατηγορίες ανθρώπων που ασχολούνται με τα επιμέρους θέματα αλλά κυρίως στο σύνολο της κοινωνίας.

Φιλοδοξούμε το φεστιβάλ να ‘απλωθεί’ στην πόλη, να προκαλέσει το ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής γιατί έτσι μόνο μπορούμε πραγματικά να ρίξουμε ένα μικρό κομμάτι από το τοίχος που χτίζει το στίγμα», εξήγησε, ο Project Manager του έργου Nefele κος Νίκος Ανδρεόπουλος. Ο κος Ανδρεόπουλος τόνισε και την αναγκαιότητα υποστήριξης και ενίσχυσης του έργου Nefele είτε από θεσμικούς φορείς είτε από εταιρείες είτε από εθελοντές, καθώς, όπως ανέφερε, το έργο χρηματοδοτείται κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα ανακοινωθεί προσεχώς και περιλαμβάνει την έκθεση και προβολή της διαδικασίας υλοποίησης των έργων ψυχικά πασχόντων με πρωταρχικό στόχο την ανάδειξη της τέχνης τους. Στο φεστιβάλ θα συμμετάσχει επίσης ο διάσημος καλλιτέχνης Χρόνης Μπότσογλου, ο οποίος θα εκθέσει σύγχρονα έργα του αλλά και παλαιότερα, ενώ πέραν από τις εκθέσεις με έργα χειροποίητα σε καμβάδες, θα υπάρχει και ένα κομμάτι ψηφιακών έργων για να διευκολυνθεί η διακρατική συνεργασία και να ανταλλαχθεί περιεχόμενο και με άλλες χώρες του εξωτερικού. Πρόκειται για έργα φωτογράφων και γραφιστών που ταξιδεύουν στον κόσμο και αφορούν την ψυχική υγεία και τον ακτιβισμό.