ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η φτώχεια ευθύνεται για το 40% των άστεγων παιδιών στον κόσμο

Η φτώχεια είναι η κυριότερη αιτία που παιδιά και έφηβοι σε όλο τον κόσμο καταλήγουν άστεγοι και ζουν στους δρόμους, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Οι συγκρούσεις στην οικογένεια και η κακοποίησή τους είναι οι δύο άλλοι βασικοί λόγοι που εξωθούν παιδιά και νέους να εγκαταλείψουν το σπίτι τους.

Η φτώχεια ευθύνεται για το 40% των άστεγων παιδιών στον κόσμο

Η φτώχεια είναι η βασική αιτία στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ οι ενδοοικογενειακές συγκρούσεις στις ανεπτυγμένες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Πάουλα Μπραϊτστάιν του Πανεπιστημίου του Τορόντο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό παιδιατρικής JAMA Pediatrics, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, εκτιμούν ότι σχεδόν το 40% των νέων έμειναν άστεγοι εξαιτίας της φτώχειας.

bigstock Homeless Boy Holding A Cardboa 90374690

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία για περίπου 13.600 παιδιά και νέους ηλικίας έως 24 ετών από 24 χώρες. Το 39% δήλωσαν τη φτώχεια ως αιτία για το ότι είναι άστεγοι, το 32% τις ενδοοικογενειακές συγκρούσεις και το 26% την παιδική κακοποίηση. Μόνο το 10% των νέων δήλωσαν ότι έμειναν άστεγοι λόγω παραβατικής συμπεριφοράς τους.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μέχρι σήμερα δεν έχει μελετηθεί επαρκώς το ζήτημα των άστεγων παιδιών, ένα σοβαρό θέμα, καθώς συχνά πολλοί άστεγοι νέοι θεωρούνται εκ των προτέρων ως άτομα με παραβατική συμπεριφορά, με συνέπεια να περιθωριοποιούνται σταδιακά και να ωθούνται στην εγκληματικότητα και στην παρανομία.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι πολλά παιδιά, όταν εγκαταλείπουν το σπίτι τους, καταλήγουν στους δρόμους επειδή απλώς δεν έχουν πού αλλού να πάνε. Για το λόγο αυτό, όπως είπαν, πρέπει να υπάρχουν τα κατάλληλα «δίχτυα» ασφαλείας γι’ αυτά τα παιδιά και κυρίως ειδικά προγράμματα στέγασης.

Διαβάστε επίσης:

Η φτώχεια «γεννά» περισσότερα παχύσαρκα παιδιά

Ένα στα τέσσερα παιδιά ζει στα όρια της φτώχειας στην Ευρώπη

Φτωχά παιδιά, επιρρεπή στα κρυολογήματα όταν μεγαλώσουν