ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2016: Αφιερωμένη στη μάχη ενάντια στο διαβήτη

Τα περιστατικά διαβήτη αυξάνονται συνεχώς σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, ένας στους έντεκα ανθρώπους πάσχει από τη μεταβολική νόσο, με το συνολικό αριθμό των ενήλικων ασθενών να εκτιμάται στα 422 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το 2014. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί μέσα στην επόμενη 20ετία.

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2016: Αφιερωμένη στη μάχη ενάντια στο διαβήτη

Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους λόγω του διαβήτη.

Ο κίνδυνος διαβήτη αυξάνεται λόγω της κακής διατροφής και της αποχής από τη σωματική άσκηση.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι αφιερωμένη στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του διαβήτη, με σύνθημα «Νικήστε το Διαβήτη».

banner

{youtube}8U0Jp42VU-E{/youtube}

Τι είναι ο διαβήτης

Ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει ινσουλίνη, η οποία μετατρέπει τους υδατάνθρακες που λαμβάνουμε από τις τροφές σε ενέργεια. Χωρίς την ινσουλίνη, τα σάκχαρα που απελευθερώνονται από τις τροφές και τα ποτά/ροφήματα που καταναλώνουμε συσσωρεύονται στο αίμα.

Ο διαβήτης διακρίνεται σε τύπου 1 και τύπου 2, με τη δεύτερη μορφή να είναι πολύ συχνότερη από την πρώτη (περίπου 90% όλων των περιστατικών διαβήτη). Στο διαβήτη τύπου 2, ο οργανισμός παράγει ινσουλίνη όμως αυτή δεν επιδρά αποτελεσματικά ώστε να εξισορροπήσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, γνωστός και ως νεανικός διαβήτης, είναι πολύ λιγότεροι σε αριθμό. Στο διαβήτη τύπου 1, ο οργανισμός δεν παράγει ινσουλίνη και χρειάζεται ο ασθενής να κάνει ενέσεις ινσουλίνης προς ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Επιπλοκές

Όταν δεν ελέγχεται επαρκώς, ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει στο έμφραγμα, το εγκεφαλικό, την τύφλωση, τη νεφρική ανεπάρκεια και τον ακρωτηριασμό των άκρων.

Τα βήματα που προτείνει ο ΠΟΥ για πρόληψη και αποτελεσματική διαχείριση είναι τα εξής:

- Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, αποφυγή της κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας φαγητού

- Σωματική δραστηριότητα, έντονη σωματική άσκηση για μισή ώρα την ημέρα

- Επίσκεψη στο γιατρό εάν υπάρχουν υποψίες για αυξημένο κίνδυνο διαβήτη

- Τήρηση των συμβουλών του γιατρού, λήψη της αγωγής που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός

Εάν ακολουθήσουμε τα βήματα αυτά, μπορούμε να ανακόψουμε τις τάσεις εξάπλωσης του διαβήτη και να νικήσουμε τη μεταβολική νόσο.