ΕΙΔΗΣΕΙΣ

LSVT: Νέα μέθοδος θεραπείας για το Πάρκινσον εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μία νέα μέθοδος θεραπείας και εκπαίδευσης που βοηθάει τα άτομα με τη νόσο Πάρκινσον, τόσο στην κίνηση όσο και στην ομιλία, η μέθοδος LSVT, η οποία άρχισε φέτος να εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα παρουσιαστεί σε ενημερωτική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Απριλίου στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς, στις 12:00.

LSVT: Νέα μέθοδος θεραπείας για το Πάρκινσον εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή της Παγκόσμια Ημέρα νόσου Πάρκινσον (11 Απριλίου).

«Σήμερα υπάρχουν σύγχρονες δυνατότητες διαχείρισης της νόσου και η εκδήλωση αυτή έχει ως στόχο την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για τη νόσο Πάρκινσον και την ανάδειξη του σύγχρονου τρόπου αντιμετώπισης της ασθένειας, ώστε ο ασθενής να ζήσει μία ζωή όπως την επιθυμεί. Η μέθοδος LSVT είναι μία εξειδικευμένη θεραπεία για τα άτομα με νόσο Πάρκινσον, που βασίζεται στις σύγχρονες αρχές της νευροπλαστικότητας του εγκεφάλου και βοηθάει αποτελεσματικά τα άτομα με τη νόσο Πάρκινσον, τόσο στην κίνηση όσο και στην ομιλία, ώστε να έχουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής με άμεσα και διατηρήσιμα αποτελέσματα» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο φυσίατρος Ελευθέριος Στέφας.

Σύμφωνα με τον κ. Στέφα, το πρόγραμμα θεραπείας LSVT ακολουθεί αυστηρά το πρωτόκολλο που αναπτύχθηκε ειδικά για ασθενείς με νόσο Πάρκινσον και περιλαμβάνει 16 συνεδρίες, τέσσερις φορές την εβδομάδα, για τέσσερις εβδομάδες. Ανάλογα με τα προβλήματα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεραπεία, είτε για τα κινητικά προβλήματα, είτε για τα προβλήματα επικοινωνίας (φώνησης), είτε για αμφότερα.

«Με το εντατικό πρόγραμμα της εξειδικευμένης θεραπευτικής τεχνικής LSVT, οι άνθρωποι με Πάρκινσον βελτιώνουν τις ικανότητές τους στη βάδιση, στην έγερση από την καθιστή θέση, στη διαδικασία του φαγητού, την επικοινωνία με τους ανθρώπους και γενικά σε όλες τις καθημερινές δραστηριότητές τους. Συγκεκριμένα, βελτιώνει την ταχύτητα των κινήσεων των άνω και κάτω άκρων, τις κινήσεις του κορμού, την ταχύτητα και την ασφάλεια της βάδισης, την ισορροπία, την ένταση της φωνής και την εκπομπή κατανοητού λόγου» εξηγεί ο κ. Στέφας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα μιλήσουν η νευρολόγος Θεοδώρα Γιολτζόγλου με θέμα «Συμπτώματα και διάγνωση της νόσου Πάρκινσον», η νευρολόγος Γεωργία Ξηρομερήσιου με θέμα «Φαρμακευτικές θεραπείες για τη νόσο Πάρκινσον και νεότερες θεραπείες», ο ειδικός φυσίατρος Εμμανουήλ Κανδυλάκης με θέμα «Νόσος Πάρκινσον αποκατάσταση -μη φαρμακευτική αντιμετώπιση», ο φυσίατρος Ελευθέριος Στέφας με θέμα «LSVT, μία καινοτόμα μέθοδος θεραπείας και εκπαίδευσης για την νόσο Πάρκινσον». Θα ακολουθήσει συζήτηση και απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού από μέλη της ιατρικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης καθώς και της επιστημονικής ομάδας του Κέντρου Αποκατάστασης «ΕΥΕΞΙΑ», οι οποίοι θα δώσουν πρακτικές συμβουλές στους παρευρισκομένους.

Η ημερίδα υλοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του Κέντρου Αποκατάστασης «ΕΥΕΞΙΑ» και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.