ΕΙΔΗΣΕΙΣ

καθ. Γ. Ματσούκας: Εθνικό Ίδρυμα Χρηματοδότησης Έρευνας για νέους επιστήμονες

Αναφορικά με την θετική απάντηση της Ευρωπαϊκής ηγεσίας στους 15 κατόχους Νόμπελ για τη στήριξη της έρευνας στην Ελλάδα, ενημερώνει ο Γιάννης Ματσούκας, Καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. 

καθ. Γ. Ματσούκας: Εθνικό Ίδρυμα Χρηματοδότησης Έρευνας για νέους επιστήμονες

Όπως ενημερώνει σχετικά:

«Μετά τον Πρόεδρο της European Commission, Jean-Claude Juncker, και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, ανταποκρίθηκε θετικά στην επιστολή των κατόχων Νόμπελ για την υποστήριξη της έρευνας στη χώρα μας.

Σε πρόσφατη επιστολή του Martin Schulz στον Harald zur Hausen και στους άλλους κατόχους Νόμπελ, οι οποίοι συνυπέγραψαν την επιστολή υποστήριξης της Ελλάδος, αναφέρονται οι ενέργειες υποστήριξης και χρηματοδότησης της έρευνας στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

Μία εξ αυτών των ενεργειών είναι η δημιουργία “Εθνικού Ιδρύματος Χρηματοδότησης Έρευνας”, που θα διαχειριστεί πόρους 240 εκατ. € για την ενίσχυση των νέων επιστημόνων και την παραμονή τους στην Ελλάδα. Επίσης, θα υποστηριχθούν καινοτόμα έργα που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Αναμένεται σύντομα η προκήρυξη χρηματοδοτήσεων ερευνητικών προγραμμάτων.

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την ανταπόκριση και για το μέχρι τώρα θετικό αποτέλεσμα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους στο Πανεπιστήμιο οι οποίοι με παρότρυναν και με ενθάρρυναν στην ανάληψη από μέρους μου αυτής της πρωτοβουλίας. Ελπίζω η ενέργεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αξιοποιηθεί και να συμβάλει στην αναβάθμιση της έρευνας στα Πανεπιστήμια και στην ανάπτυξη της χώρας».

Γιάννης Ματσούκας, Καθηγητής Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Calgary, Καναδά Επικεφαλής Eθνικών και Κοινοτικών Έργων π. Διευθυντής ΜΠΣ “Ιατρική Χημεία”, 1997-2013 π. Πρόεδρος Τμήματος Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών