ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διώξεις σε γιατρούς και νοσηλευτές για το έγκλημα στο Δαφνί

Βαριές ευθύνες αναμένεται να καταλογίσει η Δικαιοσύνη σε τουλάχιστον 20 άτομα, ανάμεσα στους οποίους γιατροί και νοσηλευτές, για την υπόθεση της πυρκαγιάς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Δαφνί, τον Σεπτέμβριο του 2015, που είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο τρεις τρόφιμοι και να τραυματιστούν άλλοι δύο.

Διώξεις σε γιατρούς και νοσηλευτές για το έγκλημα στο Δαφνί

Συγκεκριμένα, το πόρισμα των επιθεωρητών του ΣΕΥΥΠ προτείνει στην διοίκηση του ΨΝΑ – «Δαφνί» την άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά του διευθυντή συντονιστή της ιατρικής υπηρεσίας Δ. Παπαϊωαννίδη, κατά του θεράποντα γιατρού του ψυχικώς πάσχοντα–δράστη της τραγωδίας Χ. Τουλούμη και κατά της διευθύντριας της νοσηλευτικής υπηρεσίας Β. Μούγια.

Επίσης, οι επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ προτείνουν ο υπουργός Υγείας να ασκήσει πειθαρχική δίωξη κατά της αναπληρώτριας διοικήτριας του ιδρύματος Α. Χονδρονικόλα για αμέλεια ή για ατελή εκπλήρωση του υπηρεσιακού καθήκοντος.

Το πόρισμα έχει παραδοθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και έχει αποσταλεί επίσης στην εισαγγελλία Πρωτοδικών Αθηνών.

Όπως προκύπτει από το πόρισμα της κατεπείγουσας ΕΔΕ στο ΨΝΑ – «Δαφνί», η πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στις 4 το απόγευμα της Παρασκευής 4 Σεπτεμβρίου στον 7ο ψυχιατρικό τομέα του νοσοκομείου.

Η Πυροσβεστική αναφέρεται ότι ειδοποιήθηκε στις 4.15 μ.μ., με το πρώτο όχημά της να φθάνει επι τόπου στις 4.30 μ.μ., αλλά το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) αναφέρεται στο πόρισμα ότι ειδοποιήθηκε στις 4.55 μ.μ., με το πρώτο ασθενοφόρο να φθάνει επί τόπου στις 5.01 μ.μ., ενώ ουδέποτε η διοίκηση του νοσοκομείου ειδοποίησε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπουργείου Υγείας, το οποίο, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην εφημερίδα «ΕΠΕΝΔΥΣΗ» ο διοικητής του Κέντρου Νίκος Παπαευσταθίου, ειδοποιήθηκε από το... ΕΚΑΒ!

Η αναπληρώτρια διοικήτρια του ΨΝΑ – «Δαφνί» επέστρεψε στο ίδρυμα στις 5.20 μ.μ. της Παρασκευής 4 Σεπτεμβρίου!

Επίσης, ούτε το σχέδιο εκτάκτων αναγκών «Περσέας» ετέθη ποτέ σε εφαρμογή από τους εκτελούντες χρέη διοίκησης του ιδρύματος, η πλειονότητα των οποίων δήλωσε στην ΕΔΕ ότι δεν έχει καμία γνώση περί της ύπαρξης του σχεδίου.

Το πόρισμα καταγράφει ακόμη ότι ο ειδικός θάλαμος του ψυχικώς πάσχοντα – δράστη της τραγωδίας ήταν την ώρα της πυρκαγιάς πλήρης εύφλεκτων και επικινδύνων υλικών, όπως βιβλία, ρούχα σε στίβες, εφημερίδες, έντυπα κ.λπ.

Τέλος, οι επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ δηλώνουν στο πόρισμα ότι αδυνατούν να διαπιστώσουν εγγράφως την παρουσία του συνόλου του εφημερεύοντος ιατρικού προσωπικού στο ίδρυμα κατά την ώρα του τραγικού συμβάντος, ενώ διαπιστώνουν, αντιθέτως, εγγράφως την παρουσία του νοσηλευτικού προσωπικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ προειδοποιούν ρητώς στο πόρισμά τους ότι «λίγες μέρες μετά το συμβάν διαμορφώνονται οι ίδιες συνθήκες, με ενδεχόμενο πολλαπλασιασμό των κινδύνων για τη ζωή και την ασφάλεια του προσωπικού και των ασθενών στο παρόν και το άμεσο μέλλον»...

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ», ο τέως γενικός επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) Μιχάλης Σαμπατακάκης, τον οποίον εξεδίωξε από την θέση του ο πρώην υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, είχε λάβει τον Σεπτέμβριο του 2013 ογκώδη φάκελο από την διοίκηση του ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ - "Δαφνί"), υπογεγραμμένο από τον τότε διοικητή του νοσοκομείου Όθωνα Χαραλαμπάκη, περιεχόμενο του οποίου ήταν όλος ο βίος και η πολιτεία του ακαταλόγιστου ψυχικώς πάσχοντα, ο οποίος προκάλεσε την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015 την τραγωδία με τους 4 νεκρούς ψυχικώς πάσχοντες νοσηλευόμενους.

Τι έκανε τότε ο Μιχάλης Σαμπατακάκης; Κράτησε τον φάκελο για χρονικό διάστημα σχεδόν δύο μηνών και... τον επέστρεψε σφραγισμένον πίσω στην διοίκηση του "Δαφνιού", απορρίπτοντας, έτσι, το αίτημα της διοίκησης του ιδρύματος για διανέργεια ελέγχου για το θέμα.

Διαβάστε επίσης:

Δαφνί επόμενη Ημέρα: Ποιος έχει το πολιτικό θάρρος να υλοποιήσει την Μεταρρύθμιση για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα;

Πυρκαγιά στο Δαφνί: Όταν νοσεί η Ψυχιατρική μεταρρύθμιση...

Δαφνί: Πώς εκτυλίχθηκε η τραγωδία με τους τρεις νεκρούς από την πυρκαγιά