ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρόωρα γερασμένοι νιώθουν όσοι έχουν επιβιώσει από παιδιατρικό καρκίνο

Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of the National Cancer Institute δείχνει πως οι νεαροί ενήλικες, επιβιώσαντες παιδιατρικού καρκίνου, συχνά αισθάνονται ότι «έχουν γεράσει πριν την ώρα τους».

Πρόωρα γερασμένοι νιώθουν όσοι έχουν επιβιώσει από παιδιατρικό καρκίνο

Επιστήμονες από το Αντικαρκινικό Κέντρο Αιματολογικών Διαταραχών Παίδων «Dana-Farber» της Βοστόνης, μελέτησαν στοιχεία για χιλιάδες επιβιώσαντες παιδιατρικού καρκίνου στις ΗΠΑ.

Οι δείκτες ποιότητας ζωής που σχετίζονται με την υγεία στα άτομα 18-29 ετών ήταν όμοιοι με αυτά των ενηλίκων 40 ετών και άνω του γενικού πληθυσμού.

Μάλιστα, μια μελέτη στην οποία είχαν συμπεριληφθεί πάνω από 7.000 επιβιώσαντες παιδιατρικού καρκίνου έδειξε ότι μόνο το 20% αυτών δεν είχαν κάποια χρόνια πάθηση.

Και όσο περισσότερα χρόνια προβλήματα υγείας είχαν τα άτομα αυτά, τόσο χαμηλότερη η ποιότητα ζωής τους.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι επιβιώσαντες παιδιατρικού καρκίνου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, πνευμονοπάθειας, υπογονιμότητας και άλλων χρόνιων παθήσεων. Οι καταστάσεις αυτές θεωρούνται απόρροια των αντικαρκινικών θεραπειών.

«Αν μπορέσουμε να προλάβουμε παθήσεις που σχετίζονται με την αντικαρκινική θεραπεία, τότε ο παιδιατρικός καρκίνος θα μετατραπεί σε μια οξεία και όχι χρόνια κατάσταση, επηρεάζοντας μόνο μεσοπρόθεσμα την κατάσταση των ασθενών», εκτιμά η επικεφαλής στο Αντικαρκινικό Κέντρο Αιματολογικών Διαταραχών Παίδων «Dana-Farber» της Βοστόνης, Δρ Λίσα Ντίλλερ.