ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστημονικό σεμινάριο με θέμα "Μητρότητα & Ψυχική Υγεία" από το Ινστιτούτο Seleni

Ένα δωρεάν ολοήμερο επιστημονικό σεμινάριο με κεντρικό θέμα «Μητρότητα & Ψυχική Υγεία: Τελευταίες Εξελίξεις και Βέλτιστες Πρακτικές», το οποίο απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας της χώρας μας, οργανώνει το Ινστιτούτο Seleni, την Παρασκευή 13 Μαΐου στην Αθήνα, στο αμφιθέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Επιστημονικό σεμινάριο με θέμα "Μητρότητα & Ψυχική Υγεία" από το Ινστιτούτο Seleni

Το Ινστιτούτο Seleni είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τη Νέα Υόρκη, που έχει ως αποστολή του την παροχή φροντίδας, ενημέρωσης, επαγγελματικής εκπαίδευσης και χρηματοδότησης για έρευνα, απαραίτητα για την αναπαραγωγική, περιγεννητική και μητρική ψυχική υγεία των γυναικών.

Στο πλαίσιο του εντατικού σεμιναρίου, η Χαρά Ντάλλα, Ψυχαναλύτρια και Αναπτυξιολόγος, θα αποτελέσει την κεντρική ομιλήτρια και θα προσφέρει μια αναλυτική και εις βάθος ενημέρωση, για τις αποτελεσματικές θεραπευτικές προσεγγίσεις και τεχνικές γύρω από την περιγεννητική ψυχική υγεία. Έχοντας ως βάση τα συμπεράσματα πρόσφατων ερευνητικών μελετών, το σεμινάριο θα εστιάσει στα βασικότερα στάδια αντιμετώπισης και θεραπείας της περιγεννητικής κατάθλιψης, των αγχωδών διαταραχών (PMADs) και του πένθους, που προκαλούνται από περιστατικά αποβολών, θνησιγένειας και απώλειας νεογνού.

Βασικός σκοπός του σεμιναρίου είναι η εκπαίδευση των κλινικών επαγγελματιών και των επαγγελματιών υγείας (ψυχίατροι, ψυχολόγοι, μαιευτήρες - γυναικολόγοι, παιδίατροι, μαίες, κοινωνικοί λειτουργοί) που καλούνται να παράσχουν ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη σε γυναίκες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό.

Η επιλόχειος κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές αποτελούν ορισμένες από τις πιο συχνές επιπλοκές μιας εγκυμοσύνης, οι οποίες επηρεάζουν έως και το 20% των γυναικών. Εάν δεν αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη θεραπεία, η επιλόχειος κατάθλιψη μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια κατάθλιψη για τη μητέρα ενώ, επιπλέον, μπορεί να βλάψει τη γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.

«Γνωρίζουμε ότι όταν στηρίζουμε μια μητέρα, στηρίζουμε ταυτόχρονα τον σύντροφο, το παιδί, την οικογένεια, αλλά και τις μελλοντικές γενιές, προλαμβάνοντας περιόδους απομόνωσης, κατάθλιψης και άγχους», αναφέρει η Νίτζια Λογοθέτη, ιδρύτρια και πρόεδρος του Ινστιτούτου Seleni. «Μέσω του εκπαιδευτικού σεμιναρίου που υλοποιεί το Ινστιτούτο Seleni για πρώτη φορά στην Αθήνα, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που θα δώσουμε την ευκαιρία αυτή σε επαγγελματίες υγείας της Ελλάδας, να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους και να είναι σε θέση να προσφέρουν ακόμα πιο ολοκληρωμένη βοήθεια, σε εγκύους και γονείς».

Επιπλέον πληροφορίες για τη συμμετοχή των επαγγελματιών υγείας στο σεμινάριο:

Η είσοδος και η συμμετοχή στο σεμινάριο επιτρέπεται μόνο σε όσους διαθέτουν πρόσκληση.
Οι επαγγελματίες υγείας που επιθυμούν να λάβουν επιπλέον πληροφορίες για το σεμινάριο, μπορούν να επικοινωνήσουν στο athenstraining@seleni.org.

Σχετικά με το Ινστιτούτο Seleni

Το Ινστιτούτο Seleni είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε από το Γιώργο και τη Νίτζια Λογοθέτη το 2011, με σκοπό την παροχή φροντίδας, επαγγελματικής εκπαίδευσης και χρηματοδότησης για έρευνα, απαραίτητα για την αναπαραγωγική και την ψυχική υγεία των μητέρων και γενικότερα των γυναικών.

Οι δράσεις του οργανισμού εστιάζουν στη βελτίωση και τη φροντίδα της ψυχικής υγείας γυναικών ανά τον κόσμο.
Το Ινστιτούτο Seleni πιστεύει πως όταν οι μητέρες έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται, μπορούν να φροντίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, τα παιδιά τους και τις οικογένειές τους.

Παράλληλα, προσφέρει μια ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση σε θέματα σχετικά με την αναπαραγωγή και την ψυχική υγεία των γυναικών κατά τη διαδικασία αυτή. Παρέχοντας ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ατομικές θεραπείες, ψυχιατρικές συναντήσεις, ομαδικές συνεδρίες και εκπαιδευτικά εργαστήρια για ενήλικες και ανήλικες μητέρες, όπως επίσης και υπηρεσίες για νέους πατέρες, το Ινστιτούτο Seleni αποτελεί τον μοναδικό οργανισμό στο είδος του, στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Διαβάστε ακόμη:

Παθαίνουν οι άνδρες "επιλόχειο" κατάθλιψη;