ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πόσο πρέπει να διαρκούν τα διαλείμματα μεταξύ των σετ γυμναστικής για μεγαλύτερη μυϊκή ανάπτυξη

Τα πολύ σύντομης διάρκειας διαλείμματα μεταξύ των σετ γυμναστικής βάζουν «φρένο» στη μυϊκή ανάπτυξη, εξουδετερώνοντας ως ένα βαθμό την κοπιώδη προσπάθεια που έχετε καταβάλει στο γυμναστήριο.

Πόσο πρέπει να διαρκούν τα διαλείμματα μεταξύ των σετ γυμναστικής για μεγαλύτερη μυϊκή ανάπτυξη

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, υπογραμμίζοντας ότι ο σωστός προγραμματισμός της προπόνησης είναι μια έξυπνη στρατηγική μεγιστοποίησης των αποτελεσμάτων από τη σωματική άσκηση.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Experimental Physiology, τα πολύ σύντομα διαλείμματα μειώνουν την ένταση των βιολογικών διεργασιών που ελέγχουν τη μυϊκή ανάπτυξη.

Ένα σύντομο διάλειμμα διάρκειας ενός λεπτού μετριάζει την ανταπόκριση των μυών στη γυμναστική, αναφέρει ο Δρ Leigh Breen από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. «Εάν ο στόχος είναι η μέγιστη δυνατή μυϊκή ανάπτυξη μέσω της γυμναστικής, ένα μεγαλύτερο διάλειμμα μεταξύ των επιμέρους σετ εξασφαλίζει περισσότερες πιθανότητες να επιτευχθεί η επιθυμητή μυϊκή ανταπόκριση», συμπληρώνει ο ερευνητής.

bigstock fitness sport bodybuilding a 91308269

Οι δοκιμές που πραγματοποίησαν ο Breen και οι συνάδελφοί του υπέδειξαν ότι ένα διάλειμμα διάρκειας πέντε λεπτών ενισχύει σε πολλαπλάσιο βαθμό το ρυθμό μυϊκής ανάπτυξης σε σύγκριση με ένα διάλειμμα διάρκειας ενός λεπτού.

Οι ερευνητές συνιστούν διαλείμματα τουλάχιστον 2-3 λεπτών, ειδικά στους «πρωτάρηδες», ώστε να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα μυϊκής ανάπτυξης από την προπόνηση με βάρη.

Διαβάστε επίσης:

Δεν θα πιστεύετε με πόσα λεπτά ήπιας γυμναστικής ισοδυναμεί 1 λεπτό έντονης άσκησης!

Το σεξ «μετράει» ως γυμναστική;

Το 7λεπτό workout που συνιστούν οι επιστήμονες (βίντεο)

Πόσο περπάτημα ή τρέξιμο χρειάζεται για να κάψετε μια σοκολάτα