ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εντομοαπωθητικό σαπούνι θα προστατεύσει εκατομμύρια ανθρώπους από την ελονοσία

Δύο πρώην φοιτητές από την Μπουρκίνα Φάσο παρασκεύασαν ένα εντομοαπωθητικό... σαπούνι με την ελπίδα ότι θα προσφέρουν μια απλή και οικονομική λύση στον αγώνα για την καταπολέμηση της ελονοσίας, όμως χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια για να προχωρήσουν σε δοκιμές του προϊόντος τους, σύμφωνα με τη νεοφυή εταιρεία που προωθεί την ιδέα αυτή.

Εντομοαπωθητικό σαπούνι θα προστατεύσει εκατομμύρια ανθρώπους από την ελονοσία

Ο Μοκτάρ Ντεμπελέ και ο Ζεράρ Νιγιοντικό, οι εμπνευστές του Faso Soap, ήταν οι πρώτοι Αφρικανοί που κέρδισαν, το 2013, τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Κοινωνικών Επιχειρήσεων που διοργανώνει το πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας. Το βραβείο τους συνοδευόταν από το ποσό των 25.000 δολαρίων.

Όμως πριν ξεκινήσει η μαζική παραγωγή του και προωθηθεί στην αγορά, το σαπούνι θα πρέπει να υποβληθεί σε δοκιμές ώστε να διαπιστωθεί αφενός κατά πόσο είναι ασφαλές για τον άνθρωπο και αφετέρου αν είναι όντως αποτελεσματικό στην απώθηση των κουνουπιών.

Το σαπούνι αυτό, που περιέχει φυσικά έλαια και φυτά, θα μπορούσε να εμποδίσει την επέκταση της επιδημίας, καθώς η τιμή του θα είναι χαμηλή και θα ανταποκρίνεται στις καταναλωτικές συνήθειες των Αφρικανών, εξήγησε ο Φρανκ Λανγκεβέν, στέλεχος της εταιρείας που εδρεύει στην Ουαγκαντούγκου.

«Οι άνθρωποι στην Αφρική είναι πολύ επιφυλακτικοί στην αλλαγή των συνηθειών τους. Όμως σαπούνια υπάρχουν στα περισσότερα σπίτια και οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν για να κάνουν μπάνιο, να καθαρίζουν το σπίτι και να πλένουν τα ρούχα τους», είπε.

Το σαπούνι αυτό είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να απωθεί τα κουνούπια έως και για έξι ώρες αφού χρησιμοποιηθεί. Ρίχνοντας επίσης τα σαπουνόνερα στους δρόμους, τα κουνούπια αδυνατούν να αναπαραχθούν στα στάσιμα νερά.

«Είναι ένα απλό και οικονομικό όπλο στη μάχη κατά της ελονοσίας», είπε ο Λανγκεβέν μιλώντας στο Thomson Reuters Foundation.

Τον περασμένο μήνα η εταιρεία ξεκίνησε έναν διαδικτυακό έρανο για να συγκεντρώσει το ποσό των 113.000 δολαρίων και να ολοκληρώσει την έρευνά της, με στόχο να αρχίσει η διανομή του σαπουνιού σε έξι αφρικανικές χώρες μέχρι το 2018, με τη βοήθεια κατασκευαστριών εταιρειών και υπηρεσιών αρωγής.

Πέρσι καταγράφηκαν 214 εκατομμύρια κρούσματα ελονοσίας σε όλον τον κόσμο και 438.000 άνθρωποι πέθαναν από την ασθένεια, οι περισσότεροι στην υποσαχάρια Αφρική.