ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σπέρνει «λουκέτα», θερίζει… περίπτερα και ψιλικατζίδικα ο φόρος στον στριφτό καπνό

Μήνυμα SOS εκπέμπουν δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες καταστημάτων ψιλικών ειδών, περιπτερούχοι και εργαζόμενοι στη μικρή λιανική αγορά, μετά την εξαγγελία για τις επερχόμενες νέες αυξήσεις στην τιμή του λεπτοκομμένου καπνού που απεργάζεται η κυβέρνηση.

Σπέρνει «λουκέτα», θερίζει… περίπτερα και ψιλικατζίδικα ο φόρος στον στριφτό καπνό

Το νέο «καπέλο» που έρχεται να φορεθεί στην ήδη υψηλή τιμή του καπνού, θα οδηγήσει μοιραία στη μείωση των πωλήσεων και εσόδων των εν λόγω καταστημάτων και τελικά στον αφανισμό εκατοντάδων εργαζομένων στην αγορά των ψιλικών.

Η αγορά αναφέρει ευθαρσώς ότι νέα επιβολή φόρου (από 22 έως και 50 λεπτά σε όλη τη γκάμα των τιμών) θα σημάνει το «τέλος του περιπτέρου» μιας και τα τσιγάρα και ο καπνός συνιστούν τον «κράχτη» για την επίσκεψη του καταναλωτή στο περίπτερο ή το κατάστημα ψιλικών. Ως γνωστόν, η κυβέρνηση σχεδιάζει την αύξηση του αναλογικού φόρου από την αρχή του 2017, από το 20% στο 26% της λιανικής τιμής, ενώ διατηρείται σταθερός ο φόρος των 82 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα. Έτσι, πιθανότητα οι αυξήσεις να ξεκινούν από το μισό ευρώ ανά πακέτο. Στα στριφτά, ο φόρος αυξάνεται από τα 156 στα 170 ευρώ ανά κιλό, το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση 26 λεπτών ανά 20 γραμμάρια λεπτοκομμένου καπνού.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr