ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η άσκηση και η ψυχολογική στήριξη πολύτιμο θεραπευτικό κομμάτι για τους ρευματοπαθείς

H άσκηση και η ψυχολογική υποστήριξη πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπευτικής φροντίδας των ατόμων με ρευματοπάθειες. Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, εκτιμάται ότι 2.500.000 ενήλικες Έλληνες πάσχουν από ρευματικές παθήσεις σήμερα.

Η άσκηση και η ψυχολογική στήριξη πολύτιμο θεραπευτικό κομμάτι για τους ρευματοπαθείς

Πολύ σημαντικό ρόλο έχουν η ψυχολογική υποστήριξη και η άσκηση στην θεραπευτική αντιμετώπιση των ρευματικών νοσημάτων, τόνισαν κατά την ομιλία τους, οι συνεργάτες της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα ( ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) στα πλαίσια του Φεστιβάλ Σύγχρονης Διαβίωσης που πραγματοποιήθηκε στις 20-22 Μαΐου 2016 στην Αθήνα.

Η ψυχολογική υποστήριξη βοηθά το άτομο να αναγνωρίσει το πρόβλημα και πιθανούς πυροδοτικούς ή επιβαρυντικούς παράγοντες, να επεξεργαστεί τις αλλαγές στη ζωή του και τη θλίψη που μπορεί να προκαλούν, να διαχειριστεί τις δυσκολίες στο οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον, να υιοθετήσει καλές πρακτικές όπως η καθημερινή άσκηση και τελικά να προλάβει ή να αντιμετωπίσει συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης, τόνισε η κυρία Δάφνη Αρετάκη, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Υπεύθυνη του τομέα Ψυχοκοινωνικής παρέμβασης της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α (Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα)

«Οι ρευματικές παθήσεις που περιλαμβάνουν ένα μεγάλο αριθμό μη τραυματικών παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος και του συνδετικού ιστού, επιδρούν σημαντικά στην ψυχοκοινωνική κατάσταση του ατόμου, στον τρόπο που αισθάνεται, σκέφτεται και συμπεριφέρεται αλλά και στον τρόπο που αλληλεπιδρά με το περιβάλλον», συνέχισε η κυρία Αρετάκη. Η ενημέρωση, η άρση της απομόνωσης, το μοίρασμα της δυσκολίας, η απασχόληση με δημιουργικές δραστηριότητες, η ανάληψη ευθύνης, η φροντίδα των άλλων και συνολικότερα η υιοθέτηση μιας ενεργούς στάσης απέναντι στην πραγματικότητα διευκολύνει τη διαχείριση της πάθησης και αναβαθμίζει την ποιότητα της ζωής των ατόμων με ρευματοπάθεια.

184f60213b63d578e7617524d34c2ede L

Για το λόγο αυτό, η ΕΛΕΑΝΑ λειτουργεί από το 2007 καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 π.μ. – 16.00 δωρεάν τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης (2108237 302), για όλους όσους πάσχουν από κάποιο ρευματικό νόσημα, τις οικογένειες τους και τους φίλους/φροντιστές τους.

«Η άσκηση είναι φάρμακο» τόνισε ο κος Παναγιώτης Βιτάλης, Κλινικός Εργοφυσιολόγος, Υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Wolverhampton, United Kingdom, Επιστημονικός Συνεργάτης κέντρου αποκατάστασης ACTION HEART,Russell’s Hall Hospital, United Kingdom,West Midlands, Dudley Group of Hospitals, NHS Trust και Συνεργάτης της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.

Επιστημονικές έρευνες, τα τελευταία χρόνια, προτείνουν τα πολλαπλά οφέλη της άσκησης στην υγεία, κάτι που ενισχύεται και από το γεγονός ότι η υποκινητικότητα, βάση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατατάσσεται ως η τέταρτη αιτία θανάτου. Ως εκ τούτου, δεν συνιστά έκπληξη το γεγονός πως η άσκηση προτείνεται πλέον ως μέσο για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που προκαλούνται από μη μεταδιδόμενες παθήσεις, όπως τα ρευματικά νοσήματα (ρευματοπάθειες).

Η άσκηση πλέον έχει δειχθεί πως αποτελεί ένα ασφαλές μέσο που δύναται να βελτιώσει σημαντικά κλινικές εκφράσεις που παρατηρούνται στις ρευματικές νόσους όπως είναι η φλεγμονή, η κόπωση, η καρδιοαναπνευστική ικανότητα (σημαντικός παράγοντας πρόβλεψης θνησιμότητας και συνοσηρότητας), η λειτουργική ικανότητα, ο πόνος και το υψηλότερο ρίσκο για μελλοντική καρδιαγγειακή νόσο σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Ακόμα, δεδομένης πλέον της ευεργετικής λειτουργίας της άσκησης στον οργανισμό μας, δημιουργείται πλέον ανάγκη για εξατομικευμένα προγράμματα άσκησης. Με άλλα λόγια, ένα πρωτόκολλο άσκησης πρέπει να είναι συγκεκριμένο όσον αφορά το είδος, την ένταση, την χρονική διάρκεια, την συχνότητα, τον τρόπο τέλεσης των ασκήσεων του, καθώς επίσης πρέπει να λαμβάνονται υπ όψιν και οι ατομικές ανάγκες και προτιμήσεις του ασκούμενου.

Ωστόσο, ακόμα και σήμερα, η άσκηση, παρόλα τα οφέλη της, δεν αποτελεί αναπόσταστο κομμάτι της κλινικής πράξης των πασχόντων. Για τον λόγο αυτό, η δημιουργία των προϋποθέσεων για την εύρεση ενός επιτυχημένου τρόπου υιοθέτησης εξατομικευμένων προγραμμάτων άσκησης, μέσω συνταγογράφησης, των πασχόντων από ρευματικές νόσους, είναι κομβικής σημασίας για την βέλτιστη αντιμετώπισή τους.

Σχετικά με την ΕΛΕΑΝΑ

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός αναγνωρισμένος από το Κράτος. Ιδρύθηκε το 1978 στην Αθήνα. Σήμερα αριθμεί περισσότερα από 600 μέλη τα οποία είναι κυρίως άτομα που νοσούν από Ρευματικά Αυτοάνοσα Νοσήματα, Ρευματολόγοι και ιατροί που ενδιαφέρονται για τις ρευματικές παθήσεις και άτομα που ενδιαφέρονται να συμπαρασταθούν σε αυτούς που πάσχουν ρευματικά αυτοάνοσα νοσήματα. Όλα τα μέλη εργάζονται εθελοντικά.

Κύριος στόχος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. αποτελεί η ενίσχυση των ατόμων με ρευματικές παθήσεις μέσα από την ενημέρωση, την ενεργητική συμμετοχή στη θεραπεία και την κοινωνικοποίηση. Παράλληλα η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. δραστηριοποιείται στον τομέα της ευαισθητοποίησης του πληθυσμού αλλά και των θεσμικών οργάνων προάγοντας κάθε μέτρο που συμβάλλει στην ενημέρωση, στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση, στη θεραπεία και στην αποκατάσταση των ρευματοπαθών.

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα εκπροσωπεί την Ελλάδα ως οργάνωση κοινωνικού χαρακτήρα στην Ευρωπαϊκή οργάνωση EULAR (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Aντιρευματικού Αγώνα), PARE ( Ευρωπαϊκό Σύλλογο Νοσούντων από ρευματικά νοσήματα) στο Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας συμμετέχει, κατόπιν εκλογής, μέλος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. Είναι επίσης μέλος των LUPUS EUROPE (Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την ενημέρωση για τον Σ.Ε.Λ.) και του EUROPEAN PATIENTS FORUM (EPF).

Διαβάστε ακόμη:

Η μοναξιά του Ρευματοπαθούς στην Ελλάδα του 2016 και οι επιλογές του