ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με χρόνιο πρόβλημα υγείας οι 6 στους 10 Έλληνες

Χρόνια νοσήματα που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στον δυτικό τρόπο ζωής πλήττουν περίπου το 40% των Ελλήνων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης «Υδρία».

Με χρόνιο πρόβλημα υγείας οι 6 στους 10 Έλληνες

Σύμφωνα με τη μελέτη, 39% των ανδρών και των γυναικών όλων των ηλικιών ταλαιπωρούνται από χρόνια προβλήματα μέσης ή αυχένα ενώ 26% αναγκάζονται να περιορίζουν λίγο ή πολύ τις καθημερινές δραστηριότητές τους εξαιτίας των νοσημάτων από τα οποία πάσχουν.

Τα προβλήματα είναι πολύ συχνότερα στους ηλικιωμένους, πλήττουν όμως και μεγάλη μερίδα των νέων. Η οσφυαλγία και η αυχεναλγία προσβάλλουν το σχεδόν 20% των νέων ηλικίας 18-34 ετών και το 41% των ατόμων ηλικίας 35-64 ετών, ενώ μακροχρόνιος περιορισμός των καθημερινών δραστηριοτήτων παρατηρείται στο 20% των ατόμων ηλικίας κάτω των 65 ετών. Επιπλέον, το σχεδόν 11,5% των ενηλίκων στη χώρα μας έχει διαβήτη, ποσοστό που φθάνει το 28% στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Συνολικά, έξι στους δέκα Ελληνες πάσχουν από κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας: σχεδόν οι 50% κάτω των 65 και το 90% άνω των 65 ετών.

Τα συχνότερα προβλήματα είναι η αυξημένη αρτηριακή πίεση (41,7%), τα επίπεδα χοληστερόλης που υπερβαίνουν τα επιθυμητά (41,1%), τα χρόνια προβλήματα μέσης και αυχένα που προαναφέρθηκαν και η παχυσαρκία την οποία αντιμετωπίζει το 35% των ανδρών και των γυναικών. Το περίπου 3% των Ελλήνων, εξάλλου, έχει διαγνωστεί με κάποια μορφή καρκίνου συμπεριλαμβανομένων λεμφωμάτων και λευχαιμίας, άλλο ένα 3% έχει περάσει έμφραγμα και το σχεδόν 2% έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα στοιχεία προέρχονται από την μελέτη «Υδρία», την οποία πραγματοποιούν από κοινού το Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με επικεφαλής την καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου.

Όπως επισημαίνει στην εφημερίδα «Τα Νέα» η κ. Τριχοπούλου «Νοσήματα όπως η υπέρταση, η παχυσαρκία και ο διαβήτης αποτελούν πια αληθινό πρόβλημα και αν δεν ληφθούν αμέσως μέτρα οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες για τη δημόσια υγεία».

Ακόμα χειρότερο, όμως, είναι το γεγονός ότι κατά κανόνα δεν πάσχουμε από ένα χρόνιο πρόβλημα, αλλά από πολλά ταυτοχρόνως. «Ο επιπολασμός της συννοσηρότητας σακχαρώδους διαβήτη, υπέρτασης και υπερχοληστερολαιμίας είναι 7%», υπογραμμίζει. «Αντίστοιχα, το 6,2% του πληθυσμού πάσχει από τα προαναφερθέντα και ταυτοχρόνως από παχυσαρκία».

Ενδεικτικό της κακής γενικής υγείας του πληθυσμού είναι το γεγονός ότι νοσήματα όπως τα εμφράγματα, τα εγκεφαλικά και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια εκδηλώνονται ολοένα και συχνότερα στους μεσήλικους αντί να περιορίζονται στους ηλικιωμένους. Ετσι, στις ηλικίες κάτω των 65 το 1,2% ανδρών και γυναικών έχει περάσει έμφραγμα, το 1% έχει εκδηλώσει εγκεφαλικό επεισόδιο και το 4,3% πάσχει από τη «νόσο των καπνιστών» (τα αντίστοιχα ποσοστά στις ηλικίες άνω των 65 είναι 7,6%, 4,7% και 11%).

Η μελέτη «ΥΔΡΙΑ» πραγματοποιείται σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.011 ανδρών και γυναικών, ηλικίας 18 ετών και άνω, απ’ όλη τη χώρα.

Διαβάστε επίσης:

Ένα δημόσιο Οδοντιατρικό Κέντρο στην 1η ΥΠΕ, για όλους τους κατοίκους της Αττικής

Εντοπίστηκε ο πρώτος ασθενής με βακτήρια ανθεκτικά σε όλα τα αντιβιοτικά