ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μία ακόμη τιμητική αναγόρευση για τον καθ. Χημείας του παν. Πατρών Γιάννη Ματσούκα

Την τιμητική αναγόρευση και απονομή  του τίτλου Καθηγητή - Μεταπτυχιακή Έρευνα – Πανεπιστήμιο Πατρών, κοινοποιεί προς την Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ο Γιάννης Ματσούκας, Καθηγητής Χημείας και Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής 17ου Συνεδρίου Ιατρικής Χημείας, 2016.

Μία ακόμη τιμητική αναγόρευση για τον καθ. Χημείας του παν. Πατρών Γιάννη Ματσούκα

Στην επιστολή του προς την κυρία Αναγνωστοπούλου, ο κ. Ματσούκας αναφέρει τα εξής:

Θέμα: Τιμητική Αναγόρευση και απονομή Τίτλου Καθηγητή - Μεταπτυχιακή Έρευνα – Πανεπιστήμιο Πατρών

Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

Σας γνωρίζω ότι το Πανεπιστήμιο Victoria της Αυστραλίας (College of Health and Biomedicine, Center for Chronic Disease Prevention and Management), μετά από απόφαση της Κοσμητείας του, μου έκανε την τιμή να μου απονείμει τον τίτλο του Καθηγητή (Adjunct Professor). Ο τίτλος είναι αποτέλεσμα και επιβράβευση μίας πολυετούς και πολύ ευδόκιμης συνεργασίας με τη διακεκριμένη Καθηγήτρια Ανοσολογίας, κυρία Βάσω Αποστολοπούλου και συνεργάτες της στα Πανεπιστήμια Μελβούρνης και Βικτώρια. Η συνεργασία οδήγησε σε εξαιρετικά αποτελέσματα ιδιαίτερης σημασίας και χρησιμότητας στην Υγεία και Κοινωνία με βάσιμες προοπτικές αξιοποίησης των για την Εθνική Οικονομία και την Ανάπτυξη.

Η τιμητική αναγόρευση και απονομή του τίτλου από το Πανεπιστήμιο Victoria της Μελβούρνης είναι συνέχεια προηγούμενης τιμητικής αναγόρευσης μου ως Καθηγητή από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Calgary στον Καναδά με το οποίο υπάρχει επίσης πολυετής και ευδόκιμη συνεργασία. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου για αυτή την τιμή από τα δύο Πανεπιστήμια καθώς και για το έργο και την καινοτομία που έχει προκύψει, αποτέλεσμα συλλογικής και επίμονης ερευνητικής προσπάθειας πολλών χρόνων. Η διάκριση είναι συλλογική.

Επιθυμώ να υπογραμμίσω τον καταλυτικό ρόλο του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών, “Ιατρική Χημεία: Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Φαρμακευτικών Προϊόντων” του Πανεπιστήμιου Πατρών στην καινοτομία και στα αποτελέσματα που έχουν παραχθεί. Το Πρόγραμμα, του οποίου είχα την τιμή να είμαι ο Ιδρυτής, Διευθυντής και Επιστημονικός Υπεύθυνος για την περίοδο 1997-2013, έχει αξιολογηθεί ως μία κορυφαία δράση Αριστείας στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο και έχει αναρτηθεί στον Κόμβο Αριστείας του Υπουργείου Παιδείας. Στο Πρόγραμμα, το πρώτο στην Ελλάδα βραβευμένο με τον τίτλο “Euromaster” μετά από διεθνή αξιολόγηση (European Chemistry Thematic Network), συμμετέχουν διακεκριμένοι ερευνητές οι οποίοι υπηρετούν σημαντικά γνωστικά πεδία Βιοϊατρικής έρευνας. Από το Πρόγραμμα, το οποίο έχει διοργανώσει 17 Διεθνή Συνέδρια με συμμετοχή κορυφαίων ερευνητών μεταξύ των οποίων και πέντε κάτοχοι Nobel, ένας εξ αυτών ο James Watson, έχουν αποφοιτήσει άνω των 350 φοιτητών, με λαμπρές ακαδημαϊκές και επαγγελματικές σταδιοδρομίες των αποφοίτων του. Το Πρόγραμμα, χωρίς επιβολή διδάκτρων, στηρίχθηκε στην αφοσίωση και τον ενθουσιασμό των διδασκόντων και των συνεργατών του.

Η τιμητική διάκριση αντανακλά το σημαντικό έργο που παράγεται στα Πανεπιστήμια μας και την συμβολή των μεταπτυχιακών φοιτητών και της μεταπτυχιακής έρευνας στην πρόοδο, καινοτομία και ανάπτυξη της χώρας.

Eπισυνάπτεται απόσπασμα της συγχαρητηρίου επιστολής από το Πανεπιστήμιο Victoria.

Με Τιμή,

Γιάννης Ματσούκας
Καθηγητής Χημείας
Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής 17ου Συνεδρίου Ιατρικης Χημειας, 2016