ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξώδικο των νοσηλευτών κατά Ξανθού και ΕΚΕΑ για το «σεξιστικό» βίντεο, την ώρα που το Κέντρο Αιμοδοσίας μιλά για χιούμορ & σάτιρα

Εξώδικη διαμαρτυρία τόσο κατά του ΕΚΕΑ όσο και κατά του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, κατέθεσε η Ένωση Νοσηλευτών Νοσηλευτριών Ελλάδος, με αφορμή το περιβόητο βίντεο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, το οποίο επιχειρεί να προσελκύσει περισσότερους αιμοδότες και να μιλήσει με... διαφορετική γλώσσα για την εθελοντική αιμοδοσία και την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικής Αιμοδοσίας στις 14 Ιουνίου.

Εξώδικο των νοσηλευτών κατά Ξανθού και ΕΚΕΑ για το «σεξιστικό» βίντεο, την ώρα που το Κέντρο Αιμοδοσίας μιλά για χιούμορ & σάτιρα

Το βίντεο είναι γεγονός, πως από την πρώτη ημέρα προβολής του, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων για το σεξιστικό του περιεχόμενο, όπως τονίζουν οι υγειονομικοί φορείς.

Η ανωτέρω διαφήμιση, όπως αναφέρει η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος στο εξώδικό της, «αποτελεί κατάφωρη προσβολή του νοσηλευτικού επαγγέλματος, καθώς μεταδίδει ξεκάθαρα ένα απόλυτα σεξιστικό μήνυμα, υποβιβάζοντας τον επιστήμονα Νοσηλευτή και Νοσηλεύτρια σε πρωταγωνιστές ερωτικής ταινίας και αρμόδιο μόνο να κρατά το στηθοσκόπιο του ιατρού. Η εμφάνιση και η όλη παρουσίαση των Νοσηλευτριών της διαφήμισης είναι όλως εξευτελιστική και προσβλητική και τα μηνύματα που μεταδίδονται στο κοινό μας θίγουν ανεπανόρθωτα.

Μετά από πολύχρονους αγώνες για την άρση των διαφόρων στερεοτύπων και την επιστημονική καταξίωση του πολύπαθου χώρου των πτυχιούχων Νοσηλευτών και Νοσηλευτριών, είναι αν μη τι άλλο αναχρονιστικό να εμφανίζονται εν έτει 2016, με εντολή και ευθύνη νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου του χώρου της δημόσιας Υγείας (!!!) οι Νοσηλεύτριες ως όλως επικουρικού χαρακτήρα μέλη της ομάδας επαγγελματιών υγείας, χωρίς προσωπικότητα και ρόλο επαγγελματία υγείας, αλλά με προκλητική εμφάνιση και μοναδική αποστολή την «ανταμοιβή» του ήρωα Ιατρού για την επιτυχία του, με σαφή υπονοούμενα σεξουαλικής φύσης.

Σε περίπτωση που δεν έχει ακόμα γίνει κατανοητό και δεν το αντιλαμβάνεστε, καίτοι θα έπρεπε εκ του θεσμικού σας ρόλο και μόνον, σας υπενθυμίζουμε ότι οι Νοσηλευτές και οι Νοσηλεύτριες είναι Επιστήμονες του χώρου της Υγείας, αγωνιζόμενοι καθημερινά με πενιχρά μέσα και αστείους μισθούς υπό αντίξοες συνθήκες για την καλύτερη δυνατή φροντίδα και στήριξη των ασθενών, καταρτισμένοι στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με πλουσιότατα βιογραφικά και πλέον ΑΜΦΟΤΕΡΩΝ των φύλων και όχι πρωταγωνίστριες ερωτικών ταινιών, ούτε απλοί εργαλειοδότες!

Είναι επομένως ανεπίτρεπτο να σπιλώνεται η τιμή και η υπόληψη ενός ολόκληρου κλάδου, στο βωμό της δημιουργίας εντυπώσεων και «ντόρου» υπό τη δήθεν επίφαση της προώθησης της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Η άποψη του ΕΚΕΑ που μιλά για χιούμορ και σάτιρα

Εν τω μεταξύ, την δική του απάντηση, σχετικά με το περίφημο «σεξιστικό» βίντεο δίνει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Όπως αναφέρεται στη ανακοίνωση την οποία υπογράφει η πρόεδρος του ΕΚΕΑ κυρία Χάρις Ματσούκα, «είναι λυπηρό πως παρερμηνεύτηκε ευτυχώς από μία μειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης το σποτάκι για την Εθελοντική Αιμοδοσία που δημιούργησε εντελώς δωρεάν η εταιρεία Ogilvy- Foss για το ΕΚΕΑ.

Είναι αλήθεια ότι επιλέξαμε έναν διαφορετικό πιο φρέσκο τρόπο αυτόν της σάτιρας για να παρουσιάσουμε το θέμα της προσέλκυσης εθελοντών αιμοδοτών.

Στην οπτική μας το σποτάκι δίνει ΕΝΑ και ΚΑΘΑΡΟ μήνυμα: Ότι ο καθημερινός, χωρίς ιδιαίτερη λάμψη άνθρωπος, ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας είναι επίσης σημαντικός και γίνεται πραγματικός ήρωας δίνοντας αίμα και σώζοντας μία έως τρεις ζωές. Είναι επίσης καθαρό ότι το σποτάκι σατιρίζει και αποδομεί το κυρίαρχο πρότυπο που προβάλλεται χύδην αυτό του ατσαλάκωτου γιάπη του μοντέλου/λας του μυώδους αρσενικού ήρωα, του γιατρού ακόμα ως ενός από τα μοναδικά επαγγέλματα που συνάδει με την καταξίωση για την ελληνική οικογένεια.

Η σάτιρα του κυρίαρχου πρότυπου, προφανώς δεν απαξιώνει ούτε τον γιατρό, ούτε τον /την νοσηλευτή/τρια των οποίων το έργο στις δύσκολες συνθήκες της χώρας και του Εθνικού Συστήματος υγείας είναι ηρωικό και γιγάντιο.

Ακόμα, το πρότυπο του αρσενικού με τις γυναίκες μοντέλα που υπάρχει στο φαντασιακό του πρωταγωνιστή και διακωμωδείται στο έπακρον, δεν μπορεί να θεωρείται σεξιστική ανάγνωση.!

Είναι ελπιδοφόρο ότι το 70% της κοινής γνώμης , συμπεριλαμβανομένου μεγάλου αριθμού νοσηλευτών/τριών, έχει αντιληφθεί τη διαχωριστική γραμμή που χωρίζει τη σάτιρα από την πραγματικότητα μία ανάγνωση που απαιτεί χιούμορ και ανεκτικότητα.

Δυστυχώς, υπάρχει ακόμη και η Ελλάδα που μας πληγώνει «Hellas» σημαίνει αλλοίμονο που λέει και ο ποιητής...

Φρονούμε ότι το μήνυμα της μη αμειβόμενης εθελοντικής αιμοδοσίας, είναι αυτό που πρέπει να μένει στο μυαλό μας και καλούμε όλους να συστρατευθούν στην προσπάθεια της εθνικής αυτάρκειας σε 100% εθελοντικό αίμα.
Το αίμα μας ενώνει όλους!
Δώσε αίμα γιατί μπορείς.

Δείτε το βίντεο και ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του!

Διαβάστε ακόμη:

ΠΟΕΔΗΝ: Έκκληση να αποσυρθεί το σεξιστικό βίντεο του ΕΚΕΑ για την αιμοδοσία