ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καλύτεροι οι δείκτες επιβίωσης μετά από έμφραγμα για τους παντρεμένους

Ο γάμος αυξάνει τις πιθανότητες να επιβιώσει κάποιος μετά από ένα έμφραγμα και επιπλέον μειώνει τη διάρκεια παραμονής του στο νοσοκομείο, σε σχέση με τους εργένηδες και τους χωρισμένους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Καλύτεροι οι δείκτες επιβίωσης μετά από έμφραγμα για τους παντρεμένους

Η μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενα ευρήματα ότι ο γάμος αποτελεί παράγοντα προστασίας για την υγεία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Νίκολας Γκόλοπ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας στο Νόργουιτς, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο της Βρετανικής Καρδιαγγειακής Εταιρείας στο Μάνστεστερ, μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 25.000 ασθενείς με μέση ηλικία 67 ετών, οι οποίοι είχαν διαγνωσθεί με έμφραγμα.

Διαπιστώθηκε ότι οι παντρεμένοι είχαν 14% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν μετά το έμφραγμα, σε σχέση με όσους δεν είχαν μόνιμο/η σύντροφο. Οι χωρισμένοι φάνηκε να διατρέχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο (7%) να πεθάνουν μετά από έμφραγμα σε σχέση με τους εργένηδες. Επίσης, οι παντρεμένοι έμεναν κατά μέσο όρο δύο μέρες λιγότερες στο νοσοκομείο μετά το έμφραγμα (έξι έναντι επτά έως οκτώ ημερών των εργένηδων και χωρισμένων).

bigstock Marriage Marriage Marry Ring R 93947966

Δεν είναι σαφές γιατί οι παντρεμένοι έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα. Οι ερευνητές θεωρούν πιθανό ότι σε μεγάλο βαθμό αυτό σχετίζεται με την πρακτική ή συναισθηματική υποστήριξη που έχει ένας παντρεμένος άνθρωπος από τον ή την σύζυγό του μετά το έμφραγμα. Για το λόγο αυτό, κάλεσαν τους καρδιολόγους να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες κάθε ασθενούς.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί οι εργένηδες έχουν χαμηλότερο βάρος από τους παντρεμένους

Το απροσδόκητο όφελος του γάμου!

Προστατευτικός ο ρόλος του γάμου για τους καρκινοπαθείς