ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιός Ζίκα: Έτοιμο για δοκιμή το πρώτο εμβόλιο

Έτοιμο για δοκιμή είναι το πρώτο εμβόλιο κατά του ιού Ζίκα.

Ιός Ζίκα: Έτοιμο για δοκιμή το πρώτο εμβόλιο

Το εμβόλιο αποτελεί προϊόν συνεργασίας δύο γνωστών φαρμακευτικών εταιριών, οι οποίες έχουν συνεργαστεί και στο παρελθόν. Πρόκειται για την αμερικανική Inovio Pharmaceuticals και την GeneOne Life Science που εδρεύει στην Σεούλ της Νότιας Κορέας.

Ο Ζίκα είναι ο τρίτος ιός που οι δύο εταιρίες έχουν θέσει ως στόχο να καταπολεμήσουν, αφού πριν από το εμβόλιο για την ασθένεια που πλήττει την Λατινική Αμερική, είχαν κυκλοφορήσει τα αντίστοιχα για τον Ebola αλλά και για τον MERS.

Όπως αναφέρει η Inovio σε ανακοίνωσή της, οι πρώτες δοκιμές σε 40 υγιείς εθελοντές θα ξεκινήσουν σε λίγες εβδομάδες. Ως τώρα το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί μόνο σε ζώα, δείχνοντας πολύ θετικά αποτελέσματα και προκαλώντας γρήγορη και ικανοποιητική ενεργοποίηση αντισωμάτων.

Σε αυτό το πρώτο στάδιο, οι ερευνητές θα διαπιστώσουν κατά πόσο μπορεί να δεχτεί το εμβόλιο ο ανθρώπινος οργανισμός. Αν το πρώτο στάδιο δοκιμών ολοκληρωθεί με επιτυχία, τότε το εμβόλιο θα χρειαστεί εκ νέου έγκριση, έτσι ώστε οι εταιρίες να προχωρήσουν σε δοκιμαστική χορήγηση του σε ασθενείς. Το δεύτερο στάδιο θα περιλαμβάνει περισσότερους εθελοντές, με στόχο να μελετηθούν οι πιθανές επιδράσεις του εμβολίου.

Οι πρώτες δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στον Αύγουστο.

Διαβάστε επίσης:

Ιός Ζίκα: Συνεδρίαση ΠΟΥ για την εκτίμηση των κινδύνων στους Ολυμπιακούς Αγώνες

ΠΟΥ: Ο Ζίκα είναι αιτία νευρολογικών παθήσεων