ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καθηγητής Ματσούκας: «Μία ελληνική Silicon Valley στην Πάτρα»

Την ανακήρυξη του campus του πανεπιστημίου Πατρών σε «Ειδική Ζώνη Γνώσης, Καινοτομίας, ΔημιουργικήςΕπιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης»  για όλη την Ελλάδα,  με στόχο να προσελκύσει μεγάλες διεθνείς επενδύσειςσε θέματα έρευνας και ανάπτυξης προτείνει σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, οκαθηγητής Χημείας στο πανεπιστήμιο Πατρών και αντιπρόεδρος του ΕπιστημονικούΠάρκου Πατρών καθηγητής κ. Γιάννης Ματσούκας
Καθηγητής Ματσούκας: «Μία ελληνική Silicon Valley στην Πάτρα»

Την ανακήρυξη του campus του πανεπιστημίου Πατρών σε «Ειδική Ζώνη Γνώσης, Καινοτομίας, ΔημιουργικήςΕπιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης» για όλη την Ελλάδα, με στόχο να προσελκύσει μεγάλες διεθνείς επενδύσειςσε θέματα έρευνας, υγείας και ανάπτυξης προτείνει σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό κ.
Αντώνη Σαμαρά,
οκαθηγητής Χημείας στο πανεπιστήμιο Πατρών και αντιπρόεδρος του ΕπιστημονικούΠάρκου Πατρών καθηγητής κ. Γιάννης Ματσούκας.







Σε αυτή την ΖώνηΥψηλής Καινοτομίας, τονίζει στην επιστολή του ο κ. Ματσούκας- ο οποίος σημειωτέονείχε συνοδεύσει τον πρωθυπουργό πρόσφατα στο ταξίδι του στο Ισραήλ- την οποίαχαρακτηρίζει μικρή Silicon Valley γιατην Χώρα, καλλιεργείται σε βάθος η Έρευνα και η Τεχνολογία σε τομείς αιχμής καιπαράγονται καινοτομικά προϊόντα που μπορούν να φέρουν Πλούτο και Ανάπτυξη στηΧώρα.







Τα πεδία πουαναπτύσσονται έχουν επιλεγεί και από την Ε.Ε. για υποστήριξη στα πλαίσια τωνΠρογραμμάτων ΕΣΠΑκαι HORIZON 2014-2020, και είναι ταεξής: “ΚαινοτόμαΦάρμακα – Φαρμακευτική Έρευνα”, «Αεροναυτική – Περιβάλλον”, “Βιολογικές Δράσεις- Τρόφιμα”, “Ενέργεια – Καύσιμα”, “Ηλεκτρονική και Εφαρμογές”.







Το Campus τουΠανεπιστημίου Πατρών, σύμφωνα με την επιστολή, με τιςΚαινοτόμες Τεχνολογικές Μονάδες στην ευρύτερη περιοχή – όπως το ΕΠΠ(Επιστημονικό Πάρκο Πατρών), το ΙΤΥΕ (ΙνστιτούτοΤεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων), το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ (ΙνστιτούτοΕπιστημών Χημικής Μηχανικής), το Corallia και το Κέντρο Παιδείας και Επιστημών– αποτελούν μια Ζώνη Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας και μια Θερμοκοιτίδαεπώασης Υψηλής Τεχνολογίας.







ΤοΠανεπιστήμιο Πατρών, αναφέρει στην συνέχεια ο καθηγητής, έχει προσελκύσει τατελευταία χρόνια το ενδιαφέρον παγκοσμίου κύρους ερευνητών, μεταξύ των οποίωνκαι οι Νομπελίστες James D.Watson (Ανακάλυψη Διπλής Έλικας DNA), Andrew V. Schally, Jean Marie Lehn και Ada Yonath,οι οποίοι και συνεργάζονται με ερευνητές του, ενώ το Πανεπιστήμιο τους έχειτιμήσει με την αναγόρευσή τους σε Επίτιμους Διδάκτορες.






Σεαυτήν την περίοδο κρίσης και μεγάλης προσπάθειας, καταλήγει ο καθηγητής στηνεπιστολή του, διέξοδος είναι η επένδυση στην Γνώση και Έξυπνη Καινοτομία (Smart Innovation). Οι νησίδεςΑριστείας στα Πανεπιστήμια, στα Τεχνολογικά Ιδρύματα και στα Ερευνητικά Κέντρα,μπορούν να αποτελέσουν τον καταλύτη που απαιτείται για Πρόοδο, Ανάπτυξη καιΕυημερία της Χώρας.



Σύμφωνα με την πρόταση, η Ειδική Ζώνη Γνώσης Καινοτομίας, Δημιουργικής Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, θα εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας με όλα τα αναπτυξιακά και οικονομικά κίνητρα προσέλκυσης μεγάλων διεθνών επενδυτικών οίκων, επ’ ωφελεία της Κοινωνίας και της Εθνικής Οικονομίας.

Διαβάστε ακόμη:

Βλαστοκύτταρα: Ενώνουν τις δυνάμεις τους Πάτρα και Ισραήλ





Το ΕΣΠΑ «οξυγόνο» για την χώρα: Επιστολή στον πρωθυπουργό