ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέντε απλοί κανόνες για καλύτερο, βαθύτερο ύπνο

Δεν αρκεί ναβάλουμε τις πιτζάμες μας και να σβήσουμε το φως. Ο καλός και αναζωογονητικόςύπνος χρειάζεται σωστή… στρατηγική!

Πέντε απλοί κανόνες για καλύτερο, βαθύτερο ύπνο

Δεν αρκεί ναβάλουμε τις πιτζάμες μας και να σβήσουμε το φως. Ο καλός και αναζωογονητικόςύπνος χρειάζεται σωστή… στρατηγική!

Αν ακολουθήσετε τουςπαρακάτω πέντε απλούς κανόνες θα κοιμηθείτε σαν πουλάκι!

1. Σωστόπρόγραμμα ύπνου

Το σταθερόπρόγραμμα στον ύπνο βοηθά τον οργανισμό να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο δυνατότρόπο τις ώρες ξεκούρασης. Το σώμα μας διαθέτει ένα εσωτερικό ρολόι και αυτόπρέπει να συγχρονίζεται με το περιβάλλον. Διαφορετικά, αντιμετωπίζουμεσυμπτώματα όμοια με αυτά του τζετ λαγκ, όπως υπνηλία, κακή διάθεση και έλλειψηενέργειας.

2. Προσοχή στηνκατανάλωση καφέ

Τα απογεύματασυνήθως η συγκέντρωσή μας μειώνεται και στρεφόμαστε στον καφέ για μια δόσηενέργειας. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η καφεΐνη μπορεί να παραμείνει στονοργανισμό έως και έξι ώρες μετά κι έτσι συνιστούν να μην πίνουμε καφέ μετά τις 2το μεσημέρι.

3. Έλεγχος της θερμοκρασίαςτου σώματος

Η υψηλήθερμοκρασία σώματος μπορεί να προκαλέσει διακεκομμένο ύπνο. Πρέπει να φοράμε τιςκατάλληλες πιτζάμες και να χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα σκεπάσματα ώστε νακοιμηθούμε γλυκά και άνετα.

4. Έλεγχος τουφωτισμού

Το φως της λάμπαςή του υπολογιστή μπορεί να δώσει σήμα στον οργανισμό ότι είναι ώρα να ξυπνήσει.Για παράδειγμα, οι αποχρώσεις του μπλε μιμούνται το φως της ημέρας και μπορείνα προκαλέσουν ένταση και εγρήγορση. Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγουμε τηχρήση ηλεκτρονικών συσκευών τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο, καθώς μπλοκάρουντην απελευθέρωσης της μελατονίνης, μιας ορμόνης που μας χαλαρώνει ώστε νακοιμηθούμε.

5. Προσοχή σταφάρμακα

Η φαρμακευτικήαγωγή που ακολουθούμε μπορεί να οδηγήσει στην αϋπνία ή σε σοβαρές παθήσεις. Πρέπεινα συμβουλευόμαστε το γιατρό μας ώστε να είμαστε σίγουροι ότι τα φάρμακα πουπαίρνουμε δε θα διακόψουν τον ύπνο μας.