ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αποδίδουν οι μέθοδοι αντιμετώπισης του διαβήτη

Αξιοσημείωτη πτώση στις ασθένειες που σχετίζονται με τον διαβήτη τα τελευταία 20 χρόνια διαπίστωσαν επιστήμονες από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση
Αποδίδουν οι μέθοδοι αντιμετώπισης του διαβήτη

Αξιοσημείωτη πτώση στις ασθένειες που σχετίζονται με τον διαβήτη τα τελευταία 20 χρόνια διαπίστωσαν επιστήμονες από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Medicine της Νέας Αγγλίας.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι πέντε βασικές παθήσεις που σχετίζονται με τον διαβήτη, όπως είναι ο ακρωτηριασμός κάτω άκρων, η νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, η καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο θάνατος που οφείλεται σε υπεργλυκαιμία (υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα), εμφανίζουν σημαντική πτώση τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η νέα έρευνα υποστηρίζει ότι έχει καταγραφεί πτώση της τάξης του 30% στα κρούσματα νεφρικής ανεπάρκειας και σχεδόν 50% πτώση στα εγκεφαλικά επεισόδια και στους ακρωτηριασμούς κάτω άκρων. Την ίδια στιγμή η μείωση των κρουσμάτων καρδιακών επεισοδίων, αλλά και στους καταγεγραμμένους θανάτους φτάνει το 60%!

Η πιο σημαντική πτώση παρατηρήθηκε στα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια στα άτομα ηλικία 75 ετών και πάνω. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό οφείλεται στην βελτίωση των φαρμακευτικών αγωγών και της περίθαλψης που τυγχάνουν πλέον όσοι πάσχουν από διαβήτη, αλλά και στην καλύτερη ενημέρωση του κοινού για την ασθένεια.

Η συγκεκριμένη έρευνα έλαβε υπόψιν διαφορετικές περιπτώσεις κρουσμάτων τόσο διαβήτη-1 όσο και διαβήτη-2.

Κάθε χρόνο το κόστος για την αντιμετώπιση του διαβήτη στις ΗΠΑ αγγίζει τα 176 δισεκατομμύρια δολάρια.