ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρακτικές συμβουλές για να "σηκωθείτε από την καρέκλα"

Είναι γνωστό ότι η καθιστική ζωή μπορεί να αποτελέσει αιτία για πολλά προβλήματα στην υγεία με βασικό άξονα την αύξηση του σωματικού βάρους από την έλλειψη κίνησης/άσκησης και τα ορθοπεδικά προβλήματα κυρίως σε μέση και γόνατα.

Πρακτικές συμβουλές για να "σηκωθείτε από την καρέκλα"

Είναι χαρακτηριστικό ότι Αυστραλοί ερευνητές το 2012 διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κάθονται περισσότερες από 11 ώρες καθημερινά έχουν 40% μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν -από οποιαδήποτε αιτία- σε σύγκριση με εκείνους που κάθονται λιγότερες ώρες. Η συγκεκριμένη έρευνα είχε δημοσιευθεί στην επιθεώρηση Archives of Internal Medicine.

Επίσης, πρόσφατα είδαμε μια νέα έκθεση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of the National Cancer Institute, η οποία δείχνει ότι όσοι περνούν τις περισσότερες ώρες τις ημέρας τους καθιστοί αντιμετωπίζουν έως και κατά 66% αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, σε σύγκριση με πιο δραστήρια άτομα που κινούνται περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δείτε μερικές πρακτικές συμβουλές για να αυξήσετε την κινητικότητά σας μέσα στην ημέρα:

Βάλτε ξυπνητήρι/υπενθύμιση για να κάνετε διάλειμμα: Μπορεί να ακούγεται πολύ απλό, αλλά θα σας φανεί χρήσιμο. Πολλές φορές ξεχνιόμαστε στην εργασία ή στο σπίτι καθισμένοι στην καρέκλα ή τον καναπέ και αφήνουμε να περνούν έτσι πολλές ώρες χωρίς να κινούμαστε. Βάλτε μια υπενθύμιση/ξυπνητήρι και μην το αγνοήσετε. Σηκωθείτε, κάντε μια βόλτα ή κάντε κάποια χειρωνακτική εργασία που έχετε αναβάλλει.

Περπατήστε σε κάθε ευκαιρία: Θα εκπλαγείτε αν σκεφτείτε πόσες φορές μέσα στην ημέρα έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε αλλά επιλέγετε να μην το κάνετε. Μετά από ένα κύριο γεύμα, είναι καλό να περπατάμε για λίγα λεπτά της ώρας. Επίσης, αν πρόκειται να πάτε κάπου σε κοντινή απόσταση, αφήστε το αυτοκίνητο και πηγαίνετε με τα πόδια. Επίσης, όταν πηγαίνετε στην δουλειά, αφήστε το αυτοκίνητο μερικά τετράγωνα πιο μακριά για να "υποχρεώσετε" τον εαυτό σας να περπατήσει λίγο παραπάνω. Κάντε το ίδιο και με το λεωφορείο ή το μετρό. Κατεβείτε στην προηγούμενη στάση και ολοκληρώστε την διαδρομή με τα πόδια.

Κάντε συχνές διατάσεις: Ακόμα και αν δεν νιώθετε την ανάγκη, δοκιμάστε να τεντώσετε χέρια, πόδια και μέση. Θα προσέξετε ότι θα αισθανθείτε πιο "ανάλαφροι"

Αφήστε την καρέκλα στην άκρη: Στη νυχτερινή σας έξοδο, επιλέξτε να μην καθίσετε σε μια καρέκλα ή σκαμπό, αλλά να μείνετε όρθιοι στο μπαρ. Φροντίστε να έχετε την πλάτη σας σε ίσια θέση, τα πόδια σας ελαφρώς ανοιχτά και μην ξεχνάτε να κινείστε/περπατάτε όσο πιο συχνά μπορείτε.

Κάντε μερικά πράγματα αυτοπροσώπως: Στον χώρο εργασίας πολλές φορές το ένα γραφείο από το άλλο απέχουν μερικά μέτρα ή 1-2 ορόφους το πολύ και όμως επιλέγουμε νε επικοινωνούμε με email και τηλέφωνο για μεγαλύτερη ευκολία. Αν μπορείτε, επιλέξτε να κάνετε κάποια από τις εργασίες, που απαιτεί συνεννόηση μεταξύ συναδέλφων, αυτοπροσώπως. Περπατήστε μέχρι το γραφείο του συναδέλφου σας και μιλήστε από κοντά μαζί του.

Διαβάστε επίσης:

Και όμως, υπάρχει τρόπος να αποφύγετε το φούσκωμα & τα αέρια!

Οι καθημερινές συνήθειες που συμβάλλουν στην εκδήλωση καρκίνου

Η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης αυξάνει την πιθανότητα για καρκίνο του ενδομητρίου