ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νυστάζετε στη δουλειά; Δείτε τι φταίει...

Πολλοί παράγοντες θα μπορούσαν να ενοχοποιηθούν για τη νύστα και την αδυναμία συγκέντρωσης που συχνά νιώθουμε στο γραφείο. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η έλλειψη ύπνου, η ανία και το «βαρύ» φαγητό.

Νυστάζετε στη δουλειά; Δείτε τι φταίει...

Ωστόσο, επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και το Εθνικό Εργαστήριο Laurence Berkley (IBL) που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι υπάρχει ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να μας επηρεάσει και την ύπαρξη του οποίου αγνοούσαμε μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για τον ελλιπή αερισμό των σύγχρονων κτηρίων που έχουν σφραγισμένα παράθυρα και η τροφοδοτούνται με ανακυκλωμένο αέρα.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εκτοξεύονται τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα, όσοι βρίσκονται στο χώρο, να χάνουν την ικανότητα συγκέντρωσης και να αισθάνονται υπνηλία.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές μάλιστα, όσο ο αέρας ανακυκλώνεται, το πρόβλημα είναι αναπόφευκτο, καθώς κύρια πηγή διοξειδίου του άνθρακα είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι κατά τη διαδικασία της εκπνοής.

Χαρακτηριστικά, ενώ η μέση συγκέντρωση του αερίου στους εξωτερικούς χώρους είναι περίπου 380 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), στους κλειστούς εσωτερικούς φθάνει ακόμη και μερικές χιλιάδες ppm.

Βέβαια, τα επίπεδα αυτά πέρα από το ότι επηρεάζουν την ικανότητα λήψης αποφάσεων, δεν φαίνεται να απειλούν την υγεία μας.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που συσχετίζει τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα με τις μειωμένες επιδόσεις στην εργασία.