ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάγγιση νεανικού αίματος για την αναχαίτιση της ν. Αλτσχάιμερ

Το νεανικό αίμα μπορεί να αναστρέψει τις βλάβες που προκαλεί στον εγκέφαλο η νόσος Αλτσχάιμερ. Την άποψη αυτή, που θυμίζει τις ιστορίες με βρικόλακες, υποστηρίζουν επιστήμονες από το διάσημο για την Ιατρική του Σχολή Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια και τα πειράματα αναμένεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο.

Μετάγγιση νεανικού αίματος για την αναχαίτιση της ν. Αλτσχάιμερ

Στο φιλόδοξο πείραμα θα πάρουν μέρος δωρητές αίματος κάτω των 30 ετών και εθελοντές που έχουν ήπια ή μέτρια συμπτώματα της Νόσου Αλτσχάιμερ.

Τα αρχικά πειράματα στα ποντίκια έδειξαν ότι η μετάγγιση αίματος νέων ποντικών είναι δυνατό να βελτιώσει όχι μόνο τις γνωστικές λειτουργίες, αλλά και τη λειτουργία πολλών άλλων οργάνων μεγαλύτερων ποντικών. Έδειχναν μάλιστα και νεώτερα!

Η ιδέα της «ανανέωσης» του γέρικου αίματος ξεκίνησε τη δεκαετία του '50 και ανήκει στον αμερικανό βιοχημικό και γεροντολόγο Κλάιβ ΜακΚέι από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης.

Από τότε εξελίχθηκαν πολύ τα πειράματα και το 2005 ο Τόμας Ράντο και η ομάδα του από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνιας ανακάλυψαν ότι το νεανικό αίμα των ποντικιών βελτίωνε τη λειτουργία του ήπατος και του σκελετικού συστήματος των μεγαλύτερων σε ηλικία ποντικιών. Δηλαδή, τα μεγαλύτερα ποντίκια μπορούσαν επίσης να αναπλάσουν τους τραυματισμένους μυς όπως τα νέα.

Ο Τόνι Βις Κορέι, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο τις κλινικές μελέτες σε ανρθώπους, δηλώνει αισιόδοξος. Ο ίδιος άλλωστε έχει κάνει ένα βήμα παραπέρα πραγματοποιώντας μετάγγιση ανθρώπινου νεανικού αίματος σε γέρικο ποντίκι. «Διαπιστώσαμε τις ίδιες εκπληκτικές επιδράσεις», επισημαίνει στο περιοδικό New Scientist. «Το ανθρώπινο αίμα – προσθέτει – έχει ευεργετικές επιδράσεις σε όλους τους οργανισμούς που έχουμε μελετήσει μέχρι σήμερα»