ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος τις γεύσεις

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει εξειδικευμένους νευρώνες για καθεμιά από τις πέντε βασικές κατηγορίες γεύσεων: το αλμυρό, το πικρό, το ξινό, το γλυκό και το λιγότερο γνωστό ουμάμι.

Πώς αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος τις γεύσεις

Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature δίνει μια οριστική απάντηση σε ένα ερώτημα που απασχολούσε εδώ και χρόνια τους επιστήμονες και μάλιστα αποτελούσε αντικείμενο αντιπαραθέσεων: το πώς αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλός μας τις διάφορες γεύσεις.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια απέδειξαν ότι κάθε αισθητήρας γεύσης στη γλώσσα αντιστοιχεί σε έναν νευρώνα στον εγκέφαλο.

Ευελπιστούν πως η ανακάλυψή τους αυτή θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της απώλειας γεύσης στους ηλικιωμένους.

Η γλώσσα μας διαθέτει περίπου 8.000 γευστικούς κάλυκες, οι οποίοι αναγνωρίζουν ένα ευρύ φάσμα γεύσεων. Ωστόσο, εξειδικευμένα κύτταρα μέσα σε καθέναν από αυτούς τους γευστικούς κάλυκες είναι προγραμματισμένα ώστε να αναγνωρίζουν διαφορετικές γεύσεις (π.χ. γλυκό, πικρό). Όταν εντοπίζουν το συγκεκριμένο σήμα, αποστέλλουν ένα μήνυμα στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του BBC, οι ερευνητές επενέβησαν στο γενετικό κώδικα ποντικιών ώστε οι νευρώνες που διαθέτουν για την αντίληψη της γεύσης να φωσφορίζουν όταν ενεργοποιούνται. Με τη βοήθεια ενδοσκοπίου, παρακολούθησαν τις αντιδράσεις των νευρώνων στον εγκέφαλο και παρατήρησαν σημαντικές διαφορές όταν χορηγούσαν στα ποντίκια χημικές ουσίες που μιμούνταν διαφορετικές γεύσεις.