ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξύπνησε από κώμα και νόμιζε ότι είναι ο Μάθιου Μακόναχι!

Ο 25χρονος Ρόρι Κέρτις από το Τάμγουορθ της Βρετανίας υπέστη σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κάταγμα στη λεκάνη, όταν το βανάκι που οδηγούσε αναποδογύρισε και στη συνέχεια συγκρούστηκε με πέντε ακόμη οχήματα.

Ξύπνησε από κώμα και νόμιζε ότι είναι ο Μάθιου Μακόναχι!

Οι γιατροί αναγκάστηκαν να τον βάλουν σε τεχνητό κώμα, στο οποίο και παρέμεινε για έξι ημέρες.

Ο Κέρτις κατάφερε να ζήσει, όμως όταν ξύπνησε από το κώμα μιλούσε άπταιστα γαλλικά και νόμιζε πως είναι ο δημοφιλής ηθοποιός Μάθιου Μακόναχι!

Το ατύχημα συνέβη τον Αύγουστο του 2012 και σήμερα, πάνω από δύο χρόνια μετά, ο νεαρός μιλά ακόμη πολύ καλά τα γαλλικά, αν και στο σχολείο είχε διδαχτεί μόνο τα βασικά!

2curtis

Όπως αναφέρει το σχετικό άρθρο της Daily Mail, ο πρώην ποδοσφαιριστής δήλωσε πως δεν αναγνώριζε τον εαυτό του στον καθρέφτη και ήταν πεπεισμένος ότι είναι ο Μάθιου Μακόναχι.

Οι γιατροί του νοσοκομείου Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ, όπου νοσηλεύτηκε ο Κέρτις, διαπίστωσαν ότι είχε υποστεί πολυεστιακή ενδοκρανιακή εγκεφαλική αιμορραγία, δηλαδή τα αιμοφόρα αγγεία είχαν παρουσιάσει ρήξη και είχε διαρρεύσει αίμα στον εγκέφαλό του.

Λόγω της περίπλοκης φύσης του τραυματισμού του, ο νεαρός υποβλήθηκε σε αρκετά ψυχολογικά τεστ. Χάρη σε ένα πειραματικό φάρμακο που του χορήγησαν οι γιατροί, ο νεαρός κατάφερε να επανέλθει τόσο σωματικά πόσο και πνευματικά.

3curtis

Οι ειδικοί δυσκολεύονται να εξηγήσουν τι ακριβώς συνέβη στον εγκέφαλο του Κέρτις. Ένα πιθανό σενάριο είναι ότι μετά το κώμα ο νεαρός πέρασε από το στάδιο της μετατραυματικής αμνησίας (PTA), με αποτέλεσμα η συμπεριφορά του να μην ανταποκρίνεται σε αυτό που ο ίδιος και οι συγγενείς του είχαν συνηθίσει. Είναι σύνηθες μετά το κώμα ένας ασθενής να εκδηλώνει σύγχυση και αποπροσανατολισμό, καθώς ο εγκέφαλος πασχίζει να ανακτήσει τη χαμένη του λειτουργικότητα.

Αν και κάθε περιοχή του εγκεφάλου ελέγχει διαφορετικές λειτουργίες, όλες οι περιοχές συνεργάζονται και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Έτσι, μια βλάβη σε μια ορισμένη περιοχή μπορεί να πυροδοτήσει ένα ντόμινο επιδράσεων σε όλο τον εγκέφαλο, επηρεάζοντας κάθε πτυχή της συμπεριφοράς του ατόμου.

Διαβάστε επίσης:

Eben Alexander: Ο γιατρός που «επισκέφθηκε» τον παράδεισο